NavMenu

U RS dividendu isplatilo samo 16 kompanija - Smanjuje se i broj akcionarskih društava

Izvor: Capital Utorak, 17.04.2018. 12:34
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Svega 16 akcionarskih društva u Republici Srpskoj isplatilo je dividendu akcionarima iz dobiti ostvarene u 2016. godini u ukupnom iznosu od 97,9 mil KM, pokazuju podaci Banjalučke berze.

Odluke o isplati dividende iz dobiti ostvarene u 2016. godini preduzeća su donosila uglavnom prošle godine kada su i isplatili najveći iznos dividende, dok su neka preduzeća odluku o isplati donijele tek ove godine.

Najveću dividendu u iznosu od 70,2 mil KM svojim akcionarima podijelio je m:tel.

Preostalih 27,7 mil KM isplatili su UniCredit banka Banjaluka, Nešković osiguranje, Nova banka koja je isplatila dividendu u akcijama, Aura osiguranje, Banjalučka pivara, Boksit Milići, Banja Vrućica Teslić, Drina osiguranje, Grawe osiguranje, Hotel Palas Banjaluka, GP Krajina, Matex Banjaluka, Napredak Bijeljina, Romanijaputevi Sokolac, Tehnogas Laktaši.

- Mali je broj akcionarskih društava koja ostvaruju dobit, a samo jedan od njih se odluči da dio dobiti isplati kao dividendu akcionarima - kažu na Banjalučkoj berzi.

Član Udruženja ekonomista SWOT RS Marko Đogo rekao je za Capital da je jedan od razloga malog broja firmi koje isplaćuju dividendu taj što ona nije obavezna i što rukovodstva firmi sama donose odluku hoće li je isplatiti ili ne.

- Problem je što akcionarska društva, osim ovih najvećih, nisu u pravom smislu društva kapitala. Mi uglavnom imamo jednog ili nekolicinu vlasnika koji upravljaju preduzećima kao da su njihova privatna svojina tako da oni već kroz isplatu plata, dodataka, kupovinu službenih automobila ostvaruju dodatne prihode za sebe i nisu zainteresovani za prihod koji bi došao direktno kroz dividendu - kazao je Đogo.

Pored toga, on kaže da ni mali akcionari nisu aktivni i da ih nema dovoljno da bi mogli da utiču na donošenje odluka. Kaže da to u velikoj mjeri zatvara akcionarska društva, jer u takvim preduzećima niko nije zainteresovan da bude mali akcionar.

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Međutim, Đogo smatra da će se dugoročno situacija promijeniti i da će se sa razvojem privrede povećavati broj akcionarskih društava koja isplaćuju dividendu svojim akcionarima.

- To se sigurno ne može dogoditi preko noći i biće potrebne godine, ali smatram da će se povećavati kako broj akcionasrkih društava, tako i onih koji isplaćuju dividendu - naglasio je on.


Direktor Advantis brokera Branko Kecman kaže da u RS već godinama ista preduzeća isplaćuju dividendu, a da je razlog taj što je većina ostalih neprofitabilna. Posebno je istakao Elektroprivredu i vodovode koji bi trebalo da svojim akcionarima isplaćuju dividendu, ali to ne čine jer posluju sa gubitkom.

- Bilo bi logično da Elektroprivreda RS i vodovodi isplaćuju dividendu. Takođe, kod nas se iz godine u godinu smanjuje broja akcionarskih društava, jer ona prelaze u društva sa ograničenom odgovornošću i sigurno da je i to jedan od razlga što veoma mali broj firmi isplaćuje dividendu - rekao je on.

Osim ovih razloga, ekonomski analitičari sa kojima je Capital razgovarao ističu i da neka preduzeća izbjegavaju isplatu dividende tako što posluju sa povezanim firmama. Pojašnjavaju da se to radi tako što većinski akcionar nekog preduzeća koje treba da isplati dividendu osniva svoje društvo sa ograničenom odgovornošću i poslujući sa njim, preko transfernih cijena, smanjuje dobit preduzeća u kojem je većinski akcionar, time oštećuje ostale akcionare, a preduzeću u kojem je samo on vlasnik obezbjeđuje profit.

Kada je u pitanju ova godina, na berzi su rekli da je do sada sedam akcionarskih društava donijelo odluku o isplati dividende iz dobiti ostvarene u 2017, a radi se uglavnom o istim akcionarskim društvima koja su isplatila dividendu i u prošloj godini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.