NavMenu

Strateški prometni dokument donosi plan razvoja mreže bh. autocesta

Izvor: Večernji list Utorak, 16.12.2008. 09:45
Komentari
Podeli

U trenutku kada je Republika Srpska već potpisala koncesijske ugovore vrijedne tri milijarde eura, u Federaciji BiH se tek dovršava izrada Strategije i akcijskog plana razvoja mreže autocesta i brzih cesta koja bi se trebala naći na jednoj od sljedećih sjednica federalne Vlade.

Nova, sveobuhvatna strategija uključila je izgradnju više od hiljadu kilometara autocesta i brzih cesta. Gruba predviđanja govore da bi za dovršetak ove mreže cesta trebalo izdvojiti 15 milijardi maraka. Strateški cilj nove mreže prometnica je iskoristiti domaće kapacitete i povezati veće centre te bolje povezati BiH s RH i Republikom Crnom Gorom, kao i značajno povećati sigurnost putovanja.

"To znači da su najznačajniji pravci razvoja mreže autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH sjever-jug (koridor 5c, granica RH - Odžak - RS-Zenica - Sarajevo - Mostar - granica s RH) i sjeverozapad-jugoistok (granica s RH - Bihać - Lašva - Sarajevo - Goražde - granica s CG), odnosno povezivanje s RH i CG", navodi se u prometnoj strategiji Federacije BiH. Pri tome se precizira povezivanje prometnih pravaca iz BiH s koridorom X u Republici Hrvatskoj, uključujući prsten oko Osijeka, priključenje na jadransko-jonsku autocestu kod Ploča i daljnji razvoj prema Crnoj Gori i priključenje na koridor Dunav-Drava-Sava.

Što je još značajnije, uvrštene su i dionice cesta kroz Hercegovinu, ne navodeći probleme kojima se u dijelu političkih krugova u Sarajevu nastojalo ovaj dio države potpuno prometno izolirati, prenosi Večernji list.

Zahvaljujući naporu ureda dopremijera Vlade Federacije Vjekoslava Bevande, u plan izgradnje brzih cesta u Federaciji uključena je i brza cesta od Mostara preko Širokog Brijega i Gruda do granice s Hrvatskom, odnosno Splitom, kao i brza cesta kroz središnju Bosnu koja taj dio dalje preko Kupresa i Livna povezuje s granicom RH i uključuje na hrvatsku autocestu.

Valja međutim reći kako za najveći broj planiranih cesta treba izraditi idejne projekte, studije utjecaja na okoliš, kao i studiju izvedivosti. Kada je u pitanju koridor 5c, u predstojećem četverogodišnjem razdoblju očekuje se okončanje izgradnje oko trećine autoceste. Radi se o dionicama Svilaj - Odžak, Bijača - Počitelj - Mostar jug te Kakanj - Drivuša i Vlakovo - Tarčin.

Hrvatski su dužnosnici u Vijeću ministara zbog pokušaja opstrukcije gradnje mosta kod Počitelja, ali i dijela autoceste kod Blagaja, uvjetovali cijeli finansijski paket, a time i izgradnju ovih dionica koje finansiraju Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Uvjet je da se grade sve tri dionice na autocesti od kredita vrijednog 480 miliona eura ili će se zaustaviti svi projekti. Očekuje se da bi radovi na ove četiri dionice mogli biti okončani do 2013. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.