NavMenu

Ovo su najtraženija zanimanja u FBiH

Izvor: eKapija Utorak, 17.04.2018. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Jan Faukner/shutterstock.com)
Šivači, stolari, bravari, trgovci, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari, čine top listu najtraženijih zanimanja, pokazala je analiza potreba tržišta rada u Federaciji BiH u 2018. godini.

Anketiranje je provedeno tokom marta i aprila ove godine, a uzorak je činilo 1.245 poslodavaca koji imaju najmanje pet zaposlenika. Dosadašnjom obradom podataka obuhvaćeno je 915 poslodavaca, podaci su Federalnog zavoda za zapošljavanje, prenosi BHRT.

Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena u ovoj godini iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 radnika. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14%, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15%. Povećana je i potreba za nekvalificiranim radnicima (NK) za 12,4%.


Poslodavci su u skladu sa svojim planovima uvođenja promjena u tehnologiji i organizaciji rada naveli potrebe za dodatnim osposobljavanjem zaposlenika.

Na prvom mjestu su uža strukovna i tehnička znanja (48,4%), slijede dodatne vještine (33,65%), te socijalne i poslovne vještine (14,42%).

Učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja navedeno je kao najčešći oblik saradnje ostvarene sa službama za zapošljavanje (36%), slijedi informiranje o ponudi radne snege (19,8%), kao i oglašavanje slobodnih radnih mjesta (17,43%).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.