Izvor: eKapija | Utorak, 17.04.2018.| 11:17

Ovo su najtraženija zanimanja u FBiH

(Foto: Jan Faukner/shutterstock.com)
Šivači, stolari, bravari, trgovci, konobari, zidari, obućari, zavarivači, tesari, tapetari, čine top listu najtraženijih zanimanja, pokazala je analiza potreba tržišta rada u Federaciji BiH u 2018. godini.

Anketiranje je provedeno tokom marta i aprila ove godine, a uzorak je činilo 1.245 poslodavaca koji imaju najmanje pet zaposlenika. Dosadašnjom obradom podataka obuhvaćeno je 915 poslodavaca, podaci su Federalnog zavoda za zapošljavanje, prenosi BHRT.

Poslodavci su na osnovu vlastitih procjena u ovoj godini iskazali potrebu za zapošljavanjem 5.924 radnika. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena (SSS) i to 43,14%, te radnika srednje stručne spreme III stepena (KV), odnosno 33,15%. Povećana je i potreba za nekvalificiranim radnicima (NK) za 12,4%.

Poslodavci su u skladu sa svojim planovima uvođenja promjena u tehnologiji i organizaciji rada naveli potrebe za dodatnim osposobljavanjem zaposlenika.

Na prvom mjestu su uža strukovna i tehnička znanja (48,4%), slijede dodatne vještine (33,65%), te socijalne i poslovne vještine (14,42%).

Učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja navedeno je kao najčešći oblik saradnje ostvarene sa službama za zapošljavanje (36%), slijedi informiranje o ponudi radne snege (19,8%), kao i oglašavanje slobodnih radnih mjesta (17,43%).


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.