Izvor: eKapija | Utorak, 17.04.2018.| 10:37

Elektroprivreda BiH ulaže 55 mil KM u rudnike - Uskoro i analiza isplativosti eksploatacije na svim pogonima

(Foto: worradirek/shutterstock.com)
Elektroprivreda BiH će tokom ove godine uložiti 55 mil KM u više rudnika uglja, rekao je Oslobođenju Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH.

Time će, kako je rekao, biti zaokružen ciklus ulaganja u rudnike, te nakon realizacije ovih projekata rudnici bi trebali pozitivno poslovati i izvršavati sve svoje obaveze.

- Ono što preostaje za naredni period je dovršetak ulaganja u rudnike Kreka i u RMU Bila. Projekti koji su preostali za RMU Bila su modernizacija tehnoloških procesa pripreme i transporta i projekti u rudnicima Kreka i to nabavka novog KMŠČ-a za potrebe Rudnika Mramor, nabavka novog rotornog bagera za potrebe Rudnika Dubrave, generalni remont rotornog bagera SRs-401-1 za Rudnik Šikulje i eksproprijacija.

Od 55 mil KM dio novca ide i za nabavku širokočelne opreme u RMU Breza, nabavku dampera, bagera i bušaće garniture u RMU Đurđevik i ovim projektima će biti završeno ulaganje i u ovim rudnicima.

- Ono što se treba hitno uraditi je proces restrukturiranja rudnika, koji treba da dovede do ekonomski održive proizvodnje u rudnicima. U postupku restrukturiranja će se utvrditi isplativost eksploatacije u svakom pogonu svih rudnika uglja.

Elektroprivreda BiH trenutno radi reviziju rezervi uglja u rudnicima, koje će biti podloga za dalji nastavak eksploatacije na pojedinim lokalitetima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.