Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.04.2018.| 14:16

Firma Mer-Kunić iz Jajca pokreće serijsku proizvodnju namještaja - Kreveti i sobne komode spremni za tržište BiH i Evrope

Sobni namještaj iz kolekcije Forte
Firma Mer-Kunić iz Jajca koja je do sada na području Srednjobosanskog kantona bila prepoznatljiva po izradi namještaja po mjeri kupca, ali i preradi mramora i granita, predstavila je na Sajmu privrede u Mostaru kolekciju namještaja za serijsku proizvodnju. Riječ je sobnom namještaju iz kolekcije Forte, u okviru koje su kreveti, komode, natkasne i stolice za laptop izrađeni od masivnog drveta bukve.

Prema riječima Ismihane Kunić, koja je u firmi Mer-Kunić zadužena za finansije, ovaj namještaj žele da plasiraju na cijelo tržište Bosne i Hercegovine, ali i van njenih granica.

- Svi elementi sobne kolekcije Forte su već ušli u proizvodnju. Imamo četiri vrste kreveta koji se razlikuju po uzglavlju. Tu su još tri komada sobnog namještaja, a svi su izrađeni od punog drveta - ističe Kunić.

Sagovornica eKapije kaže da već imaju dogovor sa pojedinim prodajnim salonima u BiH o distribuciji sobnog namještaja Forte.

- Na taj način planiramo da proširimo tržište, za početak na cijelu BiH. Iako je sve još u povoju imamo u najavi saradnju sa njemačkim i švedskim tržištem. Nadamo se uspješnim rezultatima i da nećemo imati problema u dobijanju povjerenja, jer je BiH već prepoznatljiva na stranim tržištima po kvalitetnom i modernom namještaju - navodi Kunić.

Dodaje da je za njih i kupce najbitnije da je namještaj kvalitetan i modernog dizajna.

Kolekcija Forte
- Kvalitet izrade je vidljiv i u najmanjim detaljima. Uzglavlja pravimo u dvije različite varijante, puno i rešetkasto, i sa završnom kvalitetnom površinskom obradom koja se tretira lanenim uljem.

Firma Mer-Kunić, inače, ima tradiciju u preradi mramora i granita. Taj posao se u porodici Kunić prenosio generacijski, a sada ga vodi Almir Kunić, vlasnik i direktor te firme. Njegova žena Ismihana Kunić ističe da je firma i danas zadržala tu djelatnost, ali u dosta manjim kapacitetima.

U periodu finansijske krize 2008. godine, koja je zahvatila i građevinski sektor, firma Mer-Kunić pokreće proizvodnju pločastog namještaja po mjeri, kojom se i dalje bavi. Po narudžbi kupca najviše se izrađuju kuhinje i ormari.

Firma je do sada bilježila konstantan rast i razvoj. Investirajući u savremene mašine i edukaciju zaposlenih, danas su osposobljeni za proizvodnju kvalitetnog i modernog masivnog i pločastog namještaja.

- Prošle godine smo imali dobre rezulate, pa smo novac od dobiti odlučili uložiti u nove mašine koje su bile neophodne za serijsku proizvodnju namještaja - navodi Ismihana Kunić.

Upravna zgrada i proizvodne hale firme Mer-Kunić se nalaze na parceli od 2.800 m2 na području Jajca.

V. Dž.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.