Izvor: Indikator | Nedjelja, 15.04.2018.| 18:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH dobija prvi Centar za kompetenciju - Sjedište jedinstvenog edukativnog prostora biće u Mostaru

(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala dobiti Centar za kompetenciju CMM koji će doprinijeti omogućavanju novih šansi za ulazak na EU tržište te edukaciji studenata i provedbi raznih istraživanja, rečeno je na konferenciji "Jačanje sistema kvaliteta tehnoloških proizvoda i usluga u BiH" koja je upriličena u petak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Centar za kompetenciju CMM, kako je istaknuto, bit će uspostavljen pod javno-privatno-akademskim partnerstvom i imaće sjedište na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Po riječima rektora mostarskog Sveučilišta Zorana Tomića, riječ je o centru unutar kojeg će se osnovati laboratorij koji će na izvjestan način biti povezan s gospodarskim subjektima.

- On se tiče visoko sofisticiranih tehnologija i kao takav će pomoći u automobilskoj, farmaceutskoj i nekim drugim industrijama koje su naslonjene na ovo znanstveno područje - kazao je Tomić.

Naglasio je kako će to biti prvi takav centar u BiH i jugoistočnoj Europi te da je on nastao nakon dugogodišnjih priprema kako privatnih tvrtki, tako i državnih institucija.

- On je najvažniji, najopremljeniji i najsofisticiraniji u ovom području jugoistočne Evrope i time postajemo lideri kada su u pitanju nove tehnologije i istraživanja, a koja se primarno tiču novih tehničkih, razvojnih i istraživačkih mogućnosti - naglasio je Tomić.

Istakao je da je projekt međunarodno postavljen te da će kao takav mnogo značiti za ovu regiju.

Osim laboratorija, kako je dodao, u određeno vrijeme će se osnovati i akademija kroz koju će se odrađivati edukacija.

- Dakle, to je jedan vrlo širok organizacijski i edukativni istraživački prostor koji će opet dati svoje rezultate na tržištu rada - zaključio je Tomić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.