NavMenu

Kakva je budućnost evropskih ruralnih oblasti - Na Bledu potpisana deklaracija o pametnim selima

Izvor: Novosti Subota, 14.04.2018. 13:29
Komentari
Podeli
Na Bledu je u petak (13. aprila 2018. godine) održana međunarodna konferencija pod nazivom Evropska akcija za pametna sela o budućnosti ruralnih oblasti u Evropi i unapređenju života na selu kako bi se zaustavio odlazak ljudi iz sela u gradove.

Domaćini konferencije bili su evropski poslanik Franc Bogovič i komesarka za saobraćaj Violeta Bulc, a prisustvovali su joj slovenački premijer Miro Cerar, evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, kao i komesarka za regionalnu politiku Korina Kretu i drugi.

Učesnici su potpisali Bledsku deklaraciju o pametnim selima kojom se obavezuju da će raditi na tome da ovaj projekat uđe u izvršnu fazu 2019. godine.

Bogovič je zajedno sa kolegom Tiborom Sanjijem pokrenuo akciju Pametna sela za Evropu i oni su osigurali budžet za svoju viziju "pametnih sela" u budžetu EU za 2018.

Rešenje prema njihovom mišljenju je da se sela učine "pametnim" odnosno da se zahvaljujući modernim tehnologijama stvori okruženje koje će žiteljima ruralnih oblasti dati iste mogućnosti kakve imaju stanovnici urbanih sredina kada je riječ o ekonomiji, društvu, obrazovanju, zdravstvu.

Cilj je da se kvalitet života u ruralnim oblastima izjednači sa načinom života u gradovima kako bi se došlo do bolje preraspodele stanovništa u Evropi, navodi se u saopštenju.

- Za mene je ovo početak pokreta. Pokreta pametnih sela koji će drastično promeniti ruralne oblasti u Evropi nabolje - rekao je Bogovič, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Evropski poslanik Tibor Sanji ocenio je da život na selu nije samo poljoprivreda, već da oni koji tu žive ne treba da budu socijalno i digitalno izolovani.

Komesar Hogan je rekao da koncept pametnih sela podrazumijeva da seoske zajednice preuzmu inicijativu da pronađu praktična rješenja za izazove 21. vijeka i da stvore nove prilike, a da političari investiraju u te ljude i njihove ideje i pomognu u izgradnji infrastrukture i potrebnih kapaciteta.

- Ditigalna rešenja mogu da pruže mnoge nove šanse: povezivanje može da poboljša kvalitet života i životni standard u ruralnim oblastima kroz bolje poslove i usluge - rekao je Hogan.

Komesarka Gabrijel je ocijenila da evropska sela imaju centralnu ulogu u stvaranju pametnih, održivih ekonomija u 21. veku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.