NavMenu

Transplantacija jetre u UKC RS sve izvjesnija - Uskoro definisanje zakonskog okvira i edukacija ljekara

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 15.04.2018. 17:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Promocija nove metode liječenja bolesnika u RS, odnosno laparoskopske operacija jetre jedna je od tema 20. Međunarodnog stručnog sastanka koji je u petak (13. april 2018. godine) okupio predstavnike udruženja hirurga iz zemalja šireg okruženja u organizaciji Udruženja hirurga RS.

Prema riječima Zdravka Marića, predsjednika Udruženja hirurga RS, to što smo mala zemlja ne znači da nemamo pravo na razvijanje transplantacije jetre.

- Mislim da u posljednje dvije-tri godine niko iz RS nije dobio transplantaciju jetre - rekao je Marić i dodao da se ona izvodi u Tuzli, te u Beogradu i Novom Sadu.

Transplantacija jetre je, kako ističe, skup projekat koji mora napraviti resorno ministarstvo, a nova bolnica je dobra prilika za promociju novih metoda liječenja.

Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS, rekao je da je plan da se pored gradnje novog objekta u Banjaluci radi na edukaciji kadra, a dokaz tome je prva laparoskopska operacija jetre koja je u četvrtak urađena na UKC RS, kao i sam skup, gdje su se okupili najbolji hirurzi iz regiona.

- Naši ljekari su na edukacijama u Beču, Ljubljani, Beogradu i drugim centrima, a plan nam je da dovodimo stručnjake iz svijeta da kod nas rade operacije i vrše edukacije - rekao je Đajić i dodao da već naši ljekari asistiraju na tim operacijama.


Dodaje da su imali sastanak sa resornim ministrom i da rade na regulativama za transplantaciju jetre, koja je vrlo ozbiljna stvar i zbog toga se moraju zadovoljiti zakonski i medicinski akti te definisati uslovi za davanje i primanje organa.

- Imamo podršku rukovodstva RS i resornog ministarstva da napravimo tu zakonsku regulativu, a paralelno s tim radimo i osposobljavanje našeg kadra. Mislim da ćemo ove godine završiti sve - rekao je Đajić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.