Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 15.04.2018.| 17:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Transplantacija jetre u UKC RS sve izvjesnija - Uskoro definisanje zakonskog okvira i edukacija ljekara

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Promocija nove metode liječenja bolesnika u RS, odnosno laparoskopske operacija jetre jedna je od tema 20. Međunarodnog stručnog sastanka koji je u petak (13. april 2018. godine) okupio predstavnike udruženja hirurga iz zemalja šireg okruženja u organizaciji Udruženja hirurga RS.

Prema riječima Zdravka Marića, predsjednika Udruženja hirurga RS, to što smo mala zemlja ne znači da nemamo pravo na razvijanje transplantacije jetre.

- Mislim da u posljednje dvije-tri godine niko iz RS nije dobio transplantaciju jetre - rekao je Marić i dodao da se ona izvodi u Tuzli, te u Beogradu i Novom Sadu.

Transplantacija jetre je, kako ističe, skup projekat koji mora napraviti resorno ministarstvo, a nova bolnica je dobra prilika za promociju novih metoda liječenja.

Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS, rekao je da je plan da se pored gradnje novog objekta u Banjaluci radi na edukaciji kadra, a dokaz tome je prva laparoskopska operacija jetre koja je u četvrtak urađena na UKC RS, kao i sam skup, gdje su se okupili najbolji hirurzi iz regiona.

- Naši ljekari su na edukacijama u Beču, Ljubljani, Beogradu i drugim centrima, a plan nam je da dovodimo stručnjake iz svijeta da kod nas rade operacije i vrše edukacije - rekao je Đajić i dodao da već naši ljekari asistiraju na tim operacijama.

Dodaje da su imali sastanak sa resornim ministrom i da rade na regulativama za transplantaciju jetre, koja je vrlo ozbiljna stvar i zbog toga se moraju zadovoljiti zakonski i medicinski akti te definisati uslovi za davanje i primanje organa.

- Imamo podršku rukovodstva RS i resornog ministarstva da napravimo tu zakonsku regulativu, a paralelno s tim radimo i osposobljavanje našeg kadra. Mislim da ćemo ove godine završiti sve - rekao je Đajić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.