Izvor: eKapija | Subota, 14.04.2018.| 07:44

Morića han na Baščaršiji postaje hotel - Turci ulažu oko 6,5 mil KM u obnovu

(Foto: LMspencer/shutterstock.com)
Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je na zahtjev Gazi Husrev-begovog vakufa osigurala oko 6,5 mil KM za revitalizaciju Morića hana na Baščaršiji, piše Klix.

- Revitalizaciju će finansirati naši partneri iz Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Na spratu postoji prostor za otprilike 32 hotelske sobe visokog kapaciteta, a te prostorije nam omogućavaju da napravimo i nekoliko predsjedničkih apartmana, a ne samo komotne sobe za dobrog bogatog turistu. Prema dosadašnjim analizama, naša je pretpostavka da bi turisti koje privlači Baščaršija upravo željeli tu odmoriti, a kada se realizuje ovaj projekt planiramo isto učiniti i s Kolobara hanom - istakao je Senad Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

Morića han je sagrađen 1551. godine i nekoliko puta je gorio, ali je iznova obnavljan. Posljednji put je obnovljen 1974. godine u sadašnjem izgledu. Gornji spratovi su oduvijek bili namijenjeni za dućane i mini bazare koji su ličili na one u Gazi Husrev-begovom bezistanu

Kako se čulo u petak u Sarajevu, biće potrebno još najmanje šest mjeseci za izradu glavnog projekta, kao i za dobijanje svih potrebnih dozvola od komisija od državnog do općinskog nivoa. Očekuje se da bi svi potrebni radovi trebali početi krajem ove godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.