NavMenu

Šljiva iz BiH biće zaštićena u njemačkom uredu za patente - Vrijednost proizvoda veća za oko 30%

Izvor: Indikator Petak, 13.04.2018. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Brendirana šljiva iz BiH ove sezone će se prvi put pojaviti na tržištu zemalja Evropske unije. Time će biti spriječen i lažni plasman šljiva iz drugih zemalja, koje su se do sada na ovom tržištu predstavljale kao bosanskohercegovački proizvod.

Inače, Bosna i Hercegovina je u 2017. godini na strana tržišta plasirala svježu šljivu u vrijednosti od 12 mil KM.

Gotovo 50% više svježe šljive iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku i druge zemlje izvezeno je u protekloj godini u poređenju sa 2016. Od ukupnog izvoza više od polovine pripada tržištu Njemačke, u čijem uredu za patente će šljiva iz BiH biti zaštićena kao jedinstven proizvod.

- Da bi mi zaštitili svoje interese a da bi omogućili inspekcijskim službama u Njemačkoj da mogu reagovati na ovakve stvari, mi moramo uraditi zaštitu svog brenda i definisati identitet bh. šljive na tom tržištu - kaže Suad Selimović, sekretar Poljoprivrednih udruženja pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, prenosi Indikator pozivajući se na FTV.

S tim u vezi dvanaest kompanija iz BiH potpisalo je Sporazum o saradnji na zajedničkom definisanju identiteta šljive čime su se obavezali poštovati određene uslove, a sve u cilju stvaranja prepoznatljivog brenda pod kojim će se šljiva prodavati na tržištu Evropske unije.


- Postojaće jasna pravila po kojima će se odvijati cjelokupan proces. To će u konačnici značiti veću cijenu za tridesetak posto veću od trenutne, što će našim poljoprivrednim proizvođačima mnogo olakšati i donijeti veću dobit i finansijske rezultate - pojašnjava Ibrahim Latifović, potpredsjednik Marketinške asocijacije BH šljive.

Nakon što se otvori mogućnost izvoza brendirane svježe šljive i postigne stabilnost i prepoznatljivost na tržištu Evropske unije, biće poduzete aktivnosti na stvaranju zaštite i za suhu šljivu i prerađevine od šljive.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.