NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period 08.12. - 12.12.2008. godine: Crna sedmica za akcije iz sistema elektroprivrede- ERS10 na najnižoj istorijskoj vrijednosti

Izvor: Advantis Broker Petak, 12.12.2008. 16:02
Komentari
Podeli

Tokom ovosedmičnog trgovanja na Banjalučkoj berzi vladala je monotnija koju je razbijalo samo povremeno značajnije trgovanje onim najlikvidnijim akcijama, a većina ih je zabilježila nove najniže godišnje vrijednosti. U takvom ambijentu Berzanski indeks RS (BIRS) zabilježio je sedmični pad vrijednosti od 1,05%, Indeks investicionih fondova RS (FIRS) izgubio je 3,79% svoje vrijednosti, dok je Indeks Elektroprivrede RS (ERS10) sa padom vrijednosti od 5,47% zabilježio novu najnižu istorijsku vrijednost, odnosno 815 indeksnih poena.

Ukupan sedmični promet iznosio je 2.112.243 KM od čega je na službenom berzanskom tržištu ostvareno 1.617.202 KM, dok je 495.042 KM ostvareno na slobodnom berzanskom tržištu.

Od hartija na službenom berzanskom tržištu najveći promet u iznosu od 233.777 KM ostvaren je akcijama Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) koje su zabilježile su sedmični rast vrijednosti od 1,19% te završile na prosječnoj cijeni od 0,97 KM. Već uobičajeno u fokusu ulagača bile su i Obveznica stare devizne štednje RS (BLSE:RSDS-O-A) kojima je ostvaren sedmični promet od 213.495 KM po cijeni koja je varirala između 0,82 KM i 0,85 KM. Nešto veći promet u odnosu na ostale u iznosu od 10.110 KM ostvaren je i akcijama Hidroelektrana na Trebišnjici AD Trebinje (BLSE:HETR-R-A) koje su zabilježile sedmični pad vrijednosti od 6,67% na prosječnu cijenu od 0,28 KM. I akcije Tržnice AD Banja Luka (BLSE:TRZN-R-A) zabilježile su sedmični rast vrijednosti od 6,11% na prosječnu cijenu od 1,39 KM uz izuzetno nizak promet. Listu gubitnika predvodile su akcije iz sistema Elektroprivrede RS, a najveći pad vrijednosti od 15,20% zabilježile su akcije Elektrodistibucije AD Pale (BLSE:EDPL-R-A), dok su akcije Elektrokrajine AD Banja Luka (BLSE:EKBL-R-A) i Elektrohercegovine AD Trebinje (BLSE:EKHC-R-A) zabilježile sedmični pad vrijednosti od 10% uz takođe niske promete. Ipak titulu gubitnika ovosedmičnog trgovanja ponijele su akcije Boksita AD Milići (BLSE:BOKS-R-A) koje su zabilježile minus od 18,88% naprosječnu cijenu od 0,64 KM.

Od akcija sa slobodnog berzanskog tržišta najveći promet na redovnom trgovanju u iznosu od 262.823 zabilježile su akcije Opreme AD Bijeljina (BLSE:OPRM-R-A) koje su zabilježile sedmični rast vrijednosti od 75,00% na prosječnu cijenu od 0,14 KM. Ponovo su u fokusu investitora bile i akcije Poljoprivrednika AD Derventa (BLSE:PPRV-R-A) kojima je ostvaren promet u iznosu od 89.967 KM uz sedmični rast vrijednosti od 9,40%. Akcijama Sarajevo-gas AD Istočno Sarajevo (BLSE:SGAS-R-A) trgovalo se u intervalu između 1,10 KM i 1,15 KM i ostvaren promet od 14.430 KM. Nešto veći promet u odnosu na ostale u iznosu od 22.708 KM ostvaren je i akcijama Urbanističkog zavoda AD Banja Luka (BLSE:URBZ-R-A).

Najlikvidnije među zif-ovima bile su akcije ZIF-a Invest nova fond (BLSE:INVP-R-A) sa prometom od 1.036.929 KM uz rast vrijednosti od 1,10%, dok je akcijama ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) ostvaren prometom od 69.813 uz gubitak vrijednosti od 9,80% na prosječnu cijenu od 3,13 KM. Akcijama ZIF-a Kristal invest fond (BLSE:KRIP-R-A) ostvaren je promet od 18.730 KM uz pad vrijednosti od 3,25 %.

Objavljeni su oglasi za skupštine akcionara Hidroelektrana na Trebišnjici, Sarajevo gas AD Istočno Sarajevo, Krajina GP AD Banja Luka, Rafinerija ulja AD Modriča, Petrol AD Banja Luka, Rafinerije nafte AD Bosanski Brod, RiTE-a Ugljevik AD Ugljevik i Fabrike duvana AD Banja Luka, kao i odluke sa skupština akcionara Krajina osiguranja AD Banja Luka, Hidroelektrana na Vrbasu AD Mrkonjić Grad i SHP Celex AD Banja Luka.

Objavljena je vijest o Tokom današnjeg dana na internet sajtu Banjalučke berze objavljen je javni poziv za dostavljanje ponuda za izbor društva za upravljanje Otvorenim investicionim fondom sa javnom ponudom „Nimako Trend".

Autor: Zdravko Janković, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.