NavMenu

Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbjedno

Izvor: Radio 021 Petak, 13.04.2018. 09:01
Komentari
Podeli
Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbjedno, što može uništiti ljudska crijeva, tvrdi se u novoj studiji.

Ovaj mineral se koristi u konzervama zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, a kako bi hrana duže trajala. Novo istraživanje pokazalo je kako cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom "zaglavi" u sistemu za varenje ljudi i izaziva stomačne probleme.

Ove količine čine crijeva "propustljivim" pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.

- Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebalo da prođu kroz krvotok mogu proći. Ovo zdravstveno stanje zove se "sindrom propuštanja crijeva" koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog materija koje se apsorbuju u krvi kroz porozna crijeva - rekla je vođa studije Grečen Maler sa Univerziteta Binghemton.

Povećano unošenje cinka izaziva grčeve, temperaturu, povraćanje i gubljenje svijesti.


Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, špargle i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je sigurno. Na drugom mjestu je piletina, a potom špargle.

Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad nivoa gvožđa i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Studija je objavljena u žurnalu "Food and Function".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.