Izvor: eKapija | Petak, 13.04.2018.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Farma Spreča ulaže 38,5 mil KM u Kalesiju - U planu nova farma i četiri bioplinska postrojenja

(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić razgovarao je s direktorom grupacije Teleoptic iz Sarajeva Nedimom Čauševićem o novim investicijama Farme Spreča u narednih pet godina na područje te općine.

Prema riječima Nedima Čauševića, Farma Spreča u narednih pet godina na područje Kalesije planira uložiti oko 38,5 mil KM, a radiće se nova farma sa 500 muznih grla u Memićima, kao i četiri bioplinska postrojenja.

Čaušević je načelnika upoznao i s projektima koji se odnose na zasade voćnjaka jabuke, kruške i šljive koji su zasađeni nedaleko od Farme Spreča u Vukovijama i za čije održavanje će ove godine biti potreban veći broj sezonskih radnika.

Na Farmi Spreča trenutno ima 1.500 muznih grla, a u narednim mjesecima biće dodatnih 500. Također, Čaušević se nada da će u ovoj godini biti završena i farma u Memićima tako da bi Farma Spreča ovu godinu mogla završiti sa 2.500 muznih grla, što je svrstava u najveću farmu na području BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o izradi Prostornog plana općine Kalesija koji se tiče industrijske zone u Vukovijama kako ne bi došlo do ugrožavanja farme i njenih planova za daljnje širenje, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.