NavMenu

Svjetska banka priprema projekat koji olakšava trgovinu na Balkanu - Kamioni na granicama koštaju region 800 mil EUR

Izvor: Politika Četvrtak, 12.04.2018. 09:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
Neću odustati od ideje uspostavljanja jedinstvenog tržišta u regionu. Ta ideja počiva na racionalnim ekonomskim argumentima. Ovim riječima je predsjednik Aleksandar Vučić na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru obrazložio svoju staru zamisao o uspostavljanju regionalne carinske unije. Srbija je još u decembru 2006. godine u Bukureštu potpisala CEFTA sporazum kojim su carine prilikom trgovine u regionu ukinute.

Međutim, da u praksi problemi ipak postoje, uprkos činjenici da je trgovina liberalizovana još prije 12 godina, svjedoče kamioni sa robom koji svakodnevno čekaju na granici.

– Nema logike da samo kod nas na granici možete vidjeti kilometarske kolone kamiona. Zbog toga Svjetska banka priprema regionalni projekat kojim bi trebalo da se olakša trgovina na teritoriji Balkana – rekao je Lazar Šestović, viši ekonomista Svjetske banke.

Projekat bi trebalo da bude odobren na ljeto, a dosad su preliminarno za njegovu primjenu zainteresovane Srbija, Makedonija i Albanija.

Da je CEFTA unaprijedila trgovinu u regionu i povećala izvoz rekao je nedavno ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. Ali, kamioni na graničnim prelazima i dalje čekaju sedam do 48 sati, dok se kamioni u Gruziji zadržavaju sedam minuta, podsjetio je ministar.

- Gubimo 26 miliona sati godišnje zbog čekanja kamiona sa robom na granici, kazuju podaci MMF-a - rekao je resorni ministar.

Oko 800 mil EUR plaća se za različite vrste usluga na graničnim prelazima, opravdano ili neopravdano, što je 1% BDP-a zemalja regiona, dodao je Ljajić.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), Srbija je tokom prošle godine uvećala spoljnotrgovinsku razmjenu sa svim zemljama regiona. Najveći rast razmjene, od čak 41%, ostvaren je u trgovini sa Bugarskom.

Najnoviji podaci pokazuju da je na kraju 2017. godine spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Bugarske prešla granicu od milijardu evra. Pritom je srpski izvoz u ovu zemlju regiona porastao za više od 50%, dok je uvoz, u odnosu na prethodnu godinu, uvećan za 28%. To znači da je za dvije godine trgovina između dvije zemlje gotovo udvostručena. Jer, na kraju 2015. godine Srbija je sa Bugarskom imala skromnu trgovinsku razmjenu. Prema podacima PKS, ona je tada iznosila 562 mil EUR i bio je to jedan od najlošijih rezultata u regionu. U to vrijeme Srbija je manje trgovala jedino sa Rumunijom (206 mil EUR) i Albanijom (120 mil EUR).


Ipak, od svih zemalja iz komšiluka, Srbija najviše trguje sa Bosnom i Hercegovinom. Podaci PKS pokazuju da je ukupna razmjena na kraju prošle godine dostigla 1,7 mlrd EUR. Međutim, uvoz je porastao za 28,8%, dok je izvoz robe iz Srbije u BiH uvećan za svega 8%.

U PKS ocijenjuju da je BiH najveći trgovinski partner Srbije i na prostorima CEFTA. Sa BiH ostvaruje 44% od ukupne robne razmene sa svim zemljama CEFTA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.