Izvor: RTRS | Četvrtak, 12.04.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tvek iz Ljubije pokrenuo proizvodnju novih vrsta rudarskih eksploziva - U planu i gradnja nove fabrike

(Foto: DmyTo/shutterstock.com)
U preduzeću za proizvodnju rudarskog eksploziva Tvek iz Ljubije, nedavno je u rad puštena nova linija za proizvodnju. Sada proizvode amfo i emulzione rudarske eksplozive i u tome su jedni od rijetkih na Balkanu.

- Kapacitet nove linije je 10.000 tona. U pitanju je duplo veći kapacitet nego potrošnja u BiH, što otvara mogućnost većeg izvoza na susjedna tržišta. Za sada izvozimo na tržište Hrvatske, ali se nadamo da ćemo to proširiti i na područje izvan Balkana - ističe direktor preduzeća Duško Dolinić.

Tvek planira graditi novu fabriku u Ljubiji, a gradska uprava Prijedora pomoći će im u izradi regulacionog plana na Ljubijskim rudištima, gdje će nova fabrika biti smještena.

- Vjerujem da ćemo imati jednu novu grupaciju, odnosno poslovni sistem koji će angažovati značajan broj novih radnika sa ovih prostora. Za Grad Prijedor je to posebno bitno, jer je Ljubija prostor u kome nema puno proizvodnih kapaciteta i svako novo radno mjesto je dobrodošlo - naglašava Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.