Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.04.2018.| 08:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Treninzi za stotinu mladih organskih proizvođača iz Srbije i BiH od 16. aprila u Selenči

Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
U Centru za organsku proizvodnju u Selenči, od 16. aprila do 1. novembra ove godine biće organizovani treninzi za stotinu mladih poljoprivrednika, organskih proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako navode organizatori, ova jedinstvena "škola za mlade farmere", najveća u ovom dijelu Evrope, realizuje se u okviru međunarodnog projekta "Podrška aktivnom socijalnom uključivanju i osnaživanju mladih kroz razvoj centra za učenje u oblasti eko proizvodnje", čiji nosilac je Centar za organsku proizvodnju iz Selenče.

Projekat finansira Višegradska grupa (V4), a jedna od najznačajnijih aktivnosti je formiranje zajedničkog Centra za učenje u oblasti eko proizvodnje u regionu Zapadnog Balkana i Moldavije.

Mladi poljoprivrednici, koji se već bave ovom vrstom poljoprivrede ili namjeravaju da pokrenu organsku proizvodnju, edukovaće se prema obrazovnoj shemi Farmerske škole FSS (Farmer Field School) i Poslovne škole (Business field school BFS), koja podrazumijeva teorijsko i praktično učenje, eksperimentisanje i upotrebu novih tehnologija i inovacija, kako bi se unaprijedile njihove vještine i znanja.

Znanje i praktično iskustvo u organskoj proizvodnji preneće im stručnjaci i edukovani treneri, odnosno mentori. Treninzi u Selenči kroz koje će proći oko stotinu poljoprivrednika iz Bosne i Hercegovine i Srbije sastojaće se od dva segmenta - poljoprivredne proizvodnje i preduzetništva.

Kada je o poljoprivrednoj proizvodnji riječ, oblasti koje će se proučavati u školi za farmere su osnove agroekologije, osnove biljne proizvodnje, biobašte, pčelarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj...

Kroz jednako važan segment ovog koncepta obrazovanja - preduzetništvo, mladi poljoprivrednici učiće o pravnim oblicima preduzetništva sa naglaskom na poljoprivredu, ekonomskoj analizi poslovanja, troškovima, cijenama, mogućnostima finansiranja startapova, poreskim pitanjima, tržištu, mogućnostima organizovanja, subvencijama... Cjelovit preduzetnički pristup, uz znanja o organskoj proizvodnji, omogućiće im razvoj sopstvenih inicijativa i poslova i bolje uslove za ostanak i život u ruralnim područjima.

Inače, jedan od najvažnijih rezultata projekta je prenos iskustava i znanja zemalja V4 u oblasti organske proizvodnje mladima koji žele da počnu svoj posao u oblasti organske proizvodnje, ali i promocija i unapređenje uslova za bavljenje ovom proizvodnjom u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, kao i Moldaviji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.