NavMenu

Treninzi za stotinu mladih organskih proizvođača iz Srbije i BiH od 16. aprila u Selenči

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.04.2018. 08:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)Ilustracija
U Centru za organsku proizvodnju u Selenči, od 16. aprila do 1. novembra ove godine biće organizovani treninzi za stotinu mladih poljoprivrednika, organskih proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako navode organizatori, ova jedinstvena "škola za mlade farmere", najveća u ovom dijelu Evrope, realizuje se u okviru međunarodnog projekta "Podrška aktivnom socijalnom uključivanju i osnaživanju mladih kroz razvoj centra za učenje u oblasti eko proizvodnje", čiji nosilac je Centar za organsku proizvodnju iz Selenče.

Projekat finansira Višegradska grupa (V4), a jedna od najznačajnijih aktivnosti je formiranje zajedničkog Centra za učenje u oblasti eko proizvodnje u regionu Zapadnog Balkana i Moldavije.

Mladi poljoprivrednici, koji se već bave ovom vrstom poljoprivrede ili namjeravaju da pokrenu organsku proizvodnju, edukovaće se prema obrazovnoj shemi Farmerske škole FSS (Farmer Field School) i Poslovne škole (Business field school BFS), koja podrazumijeva teorijsko i praktično učenje, eksperimentisanje i upotrebu novih tehnologija i inovacija, kako bi se unaprijedile njihove vještine i znanja.

Znanje i praktično iskustvo u organskoj proizvodnji preneće im stručnjaci i edukovani treneri, odnosno mentori. Treninzi u Selenči kroz koje će proći oko stotinu poljoprivrednika iz Bosne i Hercegovine i Srbije sastojaće se od dva segmenta - poljoprivredne proizvodnje i preduzetništva.

Kada je o poljoprivrednoj proizvodnji riječ, oblasti koje će se proučavati u školi za farmere su osnove agroekologije, osnove biljne proizvodnje, biobašte, pčelarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj...


Kroz jednako važan segment ovog koncepta obrazovanja - preduzetništvo, mladi poljoprivrednici učiće o pravnim oblicima preduzetništva sa naglaskom na poljoprivredu, ekonomskoj analizi poslovanja, troškovima, cijenama, mogućnostima finansiranja startapova, poreskim pitanjima, tržištu, mogućnostima organizovanja, subvencijama... Cjelovit preduzetnički pristup, uz znanja o organskoj proizvodnji, omogućiće im razvoj sopstvenih inicijativa i poslova i bolje uslove za ostanak i život u ruralnim područjima.

Inače, jedan od najvažnijih rezultata projekta je prenos iskustava i znanja zemalja V4 u oblasti organske proizvodnje mladima koji žele da počnu svoj posao u oblasti organske proizvodnje, ali i promocija i unapređenje uslova za bavljenje ovom proizvodnjom u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, kao i Moldaviji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.