Izvor: Glas Srpske | Utorak, 10.04.2018.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjalučka Hirurgija u avgustu na novoj adresi

Ilustarcija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Deset savremenih operacionih sala iz kojih će hirurške intervencije pomoću kamera moći, između ostalih, da prate studenti medicine u svojim amfiteatrima, samo su dio modernih prostorija Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u koje bi krajem avgusta trebalo da useli Hirurgija.

Hirurgija, koja svakodnevno vrvi od pacijenata iz cijele Srpske, iz dotrajale zgrade u centru Banjaluke preseliće se u savremeni prostor u sjevernom krilu UKC-a, čija izgradnja je počela u februaru 2016. Ekipa Glasa Srpske krajem prošle sedmice zavirila je u ovaj dugo očekivani objekat u naselju Paprikovac, gdje su majstori počeli privoditi kraju radove, a polako pristižu i novi medicinski aparati. Menadžer projekta za izgradnju sjevernog krila i rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka UKC RS Nikola Bojić istakao je da će osim deset operacionih sala, koje će biti smještene na spratu, u prizemlju biti još dvije za hitna stanja, te CT i rendgen dijagnostika.

- U prizemlju će takođe biti smještena laboratorija i devet prijemnih ambulanti, te sala za male hirurške zahvate i gipsaonica - kazao je Bojić.

Dodao je da će se u prizemlju, između ostalog, nalaziti i endoskopska sala.

- Najvažnije je to što će na jednom mjestu konačno biti sve klinike i specijalnosti. To je ogroman pomak, jer će pacijenti u kratkom roku uz veći broj specijalnosti, suspecijalnosti biti opservirani i dijagnostikovani. Druga stvar su uslovi, koje je nemoguće porediti sa privremenim prostorom medicinske škole, u kojem je sadašnja hirurgija smještena već 40 godina - kazao je Bojić.

Kad svi radovi budu završeni, istakao je Bojić, počeće edukacija osoblja za korišćenje nove opreme i kretanje, jer će pod jednim krovom biti smješteno mnogo klinika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.