NavMenu

EIA: Manja svjetska tražnja nafte i ove i naredne godine

Izvor: Fena Četvrtak, 11.12.2008. 09:44
Komentari
Podeli

Globalna tražnja nafte smanjit će se i ove i slijedeće godine, budući da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) širom svijeta opada, saopćila je vlada SAD.

To bi bio prvi put da se svjetska potrošnja nafte smanjuje dvije godine uzastopno još od ranih osamdesetih godina prošlog vijeka, prenosi Reuters.

Prema podacima iz mjesečne prognoze američke Uprave za informiranje na sektoru energije (EIA), svjetska potrošnja nafte će tokom godine na izmaku opasti za 50.000 barela dnevno, dok će u 2009. bilježiti pad od 450.000 barela dnevno.

Niža prognoza globalne potrošnje nafte nego u prethodnom izvještaju posljedica je činjenice da je EIA sada rast svjetskog BDP-a u 2009. svela na 0,5 posto, prema 2,7 posto u 2008, dok je u prethodnom izvještaju za narednu godinu predviđan rast BDP-a od 1,8 posto.

``Trenutno usporavanje globalne privrede će, kako se sada predviđa, biti ozbiljnije i duže...što će dovesti do daljeg smanjenja svjetske tražnje i daljeg opadanja cijena nafte i drugih energenata", navedeno je u izvještaju EIA.

Prema podacima ove ustanove, svjetska tražnja nafte je posljednji put bilježila godišnji pad 1983.

Navedeni podaci su svakako loša vijest za kompanije iz sektora energetike i za zemlje proizvođače nafte, ali bi potrošači mogli da imaju i neku korist od takvog razvoja situacije zbog očekivanog sniženja cijena goriva.

Slaba privreda i manja tražnja benzina već su rezultirali smanjenjem cijene američke sirove nafte sa rekordnih 147,27 dolara za barel u julu na današnja 43 dolara.
EIA predviđa da će prosječna cijena sirove nafte u 2009. biti 51 dolar za barel, kao i da će ove zime troškovi za lož ulje biti niži nego prethodne.

"Ne mislim da je kraj revizijama. Mislim da će idućeg mjeseca prognoze biti još niže. Teško mogu da uočim rast BDP-a bilo gdje u svijetu, možemo da vidimo `džepove rasta`, ali ništa na svjetskom ili regionalnom nivou", kaže Peter Beutel, predsjednik kompanije ``Cameron Hanover``.

Jeftinija nafta ima za posljedicu smanjenje prosječne cijene benzina na pumpama u SAD na 1,70 dolara za 3,78 litara, sa rekordnih 4,11 dolara minulog ljeta.

Očekuje se da će cijene benzina u SAD i dalje opadati, bar do kraja ove godine, a da će tokom 2009. prosječno iznositi 2,09 dolara za galon.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.