Izvor: eKapija | Utorak, 10.04.2018.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MOTIMOVE na tržištu početkom 2019. - Beogradski 3F-Fit Fabricando Faber razvio jedinstven uređaj za asistenciju pokreta osoba sa hendikepom

Ideja da napravimo uređaj kao što je MOTIMOVE, namijenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepom, nije nova, ali je sada tehnologija došla do tog nivoa da možemo relativno jeftino da nabavimo dijelove i iskoristimo ih za kreiranje sistema koji omogućava više funkcija, a pritom je jednostavniji za korišćenje. Očekujemo da proizvod bude isplativ, ali je glavna vodilja cijelom timu želja da napravimo nešto što će biti korisno.

Ovako Lana Popović Maneski, generalna direktorka mladog beogradskog preduzeća 3F-Fit Fabricando Faber, objašnjava ideju da sa timom inženjera razvije uređaj koji bi mogao značajno da doprinese bržoj i jednostavnijoj rehabilitaciji osoba sa hendikepom.

Ovo preduzeće razvilo je pomenuti uređaj na primjeni funkcionalne električne stimulacije, a novi sistem prati ekspertizu i dugogodišnje iskustvo tima stručnjaka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji su u domenu razvoja i primijene elektronskih stimulatora i wearable sistema za osobe sa hendikepom, već prepoznati u svijetu.

- Funkcionalna električna stimulacija (FES) se kao terapijska metoda primijenjuje već decenijama, a naš glavni konsultant, akademik prof. dr Dejan Popović, se time bavi vjerovatno četrdesetak godina. Slični sistemi su razvijani i ranije, ali nisu bili dovoljne kompleksnosti da podrže sve što je zaista potrebno pacijentima - ističe sagovornica eKapije.

Problem je, kako objašnjava, dosad bio u kompromisu između koristi koje sistem donosi pacijentu i komplikovanosti njegove primijene. Glavna inovacija preduzeća 3F-Fit Fabricando Faber je u većoj snazi i novim funkcijama stimulatora koji su smješteni u "manje pakovanje", zatim modularnost i mogućnost povezivanja sa eksternim senzorima koji se postavljaju na različite dijelove tijela.

- Takva je, recimo, mogućnost za mjerenje raspodijele sile ispod stopala kada čovjek hoda ili senzor ugla pedale kada paralizovana osoba želi da vozi sobni bicikl. Takođe, korisnički interfejs je jednostavniji za upravljanje i ne zahtjeva predznanje - navodi sagovornica našeg portala.

MOTIMOVE je namijenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepom koje boluju od multipleskleroze, cerebralne paralize, ili se oporavljaju poslije moždanog udara (šloga) i povrede kičmene moždine, a značaj ovog uređaja prepoznao je i stručni žiri nagrade za investiciju godine u Srbiji Aurea, u organizaciji našed portala, a koji je mladom beogradskom preduzeću 3F-Fit Fabricando Faber dodijelio specijalno priznanje za inovativnost.

Duga procedura sertifikacije

Prvobitna ideja je bila da do kraja godine MOTIMOVE kao gotov proizvod izađe na tržište, ali će se vjerovatno u prodaji naći početkom 2019. Trenutno, kaže Popović Maneski, dovršavaju industrijski prototip, poslije čega slijedi sertifikacija uređaja, odnosno dobijanje CE znaka, kako bi mogao da se nađe na evropskom tržištu.

- Imamo već ljude koji nas pitaju kada ćemo da završimo uređaj, kako bi mogli da ga isprobaju, ali smo ipak morali malo da usporimo, pošto smo od inicijalnog plana načina sertifikacije došli do situacije da moramo potpuno sertifikujemo i medicinski uređaj, sa svim dozvolama koje to prate. To iziskuje i veća sredstva i više vremena - minimum šest mjeseci od početka procesa, pošto i firma mora da dobije određene sertifikate, pa tek onda proizvod - ističe naša sagovornica.

Takođe, postoji mali problem i sa nabavkom komponenti jer, kako dodaje, za sertifikaciju jednog uređaja moraju da budu sertifikovane sve pojedinačne komponente koje ugrađujete.

Milan Dobrota iz kompanije Logit Solutions, prošlogodišnji dobitnik nagrade Aurea, uručuje priznanje za inovativnost Lani Popović Maneski, generalnoj direktorki kompanije 3F-Fit Fabricando Faber
Milan Dobrota iz kompanije Logit Solutions, prošlogodišnji dobitnik nagrade Aurea, uručuje priznanje za inovativnost Lani Popović Maneski, generalnoj direktorki kompanije 3F-Fit Fabricando Faber
- To znači bukvalno sve, počevši od litijum-jonskih baterija koje kod nas ne možete kupiti sertifikovane, a ne možete ni da ih uvezete jer spadaju u "opasnu robu". Kao firma koja nije ovlašćena za tako nešto, naime, ne možemo da ih uvezemo, a da bi neko drugi to uradio traži se da minimalna količina bude 2.048 komada - za prototip! Tako nailazimo na određene poteškoće i izazove, ali ne sumnjamo da ćemo ih prevazići. Samo će se malo produžiti cijeli proces.

Plan preduzeća 3F-Fit Fabricando Faber je da naprave tri vrste aparata, sa tri nivoa složenosti. Najkompleksnija verzija biće namijenjena istraživačima i omogućavaće im da sami uprogramiraju ono što misle da je najbolje.

- Svako ima svoje ideje, odnosno prijedlog kada je riječ o protokolu rehabilitacije koji treba koristiti i zato želimo da im ponudimo platformu koju će moći da prilagode, uz neko osnovno znanje.

Drugi nivo uređaja, srednji, je verzija koja će biti ponuđena klinikama i pacijentima za kućno korišćenje, nakon osnovne obuke u rehabilitacionom centru. Ovaj aparat će imati ugrađene neke predefinisane protokole koje bi pacijenti mogli blago da podešavaju prema svojim potrebama.

Postojaće i onaj najjednostavniji aparat, koji će u skladu sa tim biti najjeftiniji i sa manjom snagom, odnosno sa manje kanala. Tu će biti već ugrađeni, predefinisani protokoli koje će pacijenti moći da koriste u bilo kojoj situaciji. Korisnici će određene parametre na uređaju moći da podešavaju preko računara ili Androida, sa mobilnog telefona.

MOTIMOVE kao dodatna motivacija za pacijente

Kako objašnjava Lana Popović Maneski, pacijenti u kliničkom okruženju izuzetno vole da koriste uređaje na bazi elektroterapije, koji im omogućavaju da na taj način vide dio tijela koji, recimo, ne mogu da pokrenu.

- Na primjer, kada je riječ o posljedicama šloga, uslijed čega dolazi do djelimičnog ili potpunog oduzimanja jedne strane tijela, pacijenti su često veoma kognitivno očuvani i ovo im pomaže kao motivacija da pokrenu unutrašnju biološku povratnu spregu. Svakodnevnim vježbanjem počinju djelimično da aktiviraju svoje nervne puteve, a prija im i dodatna pažnja koju im posvećuje terapeut.

Naša sagovornica podsjeća da je rehabilitacija proces koji traje po nekoliko mjeseci, a da se ljudi često obeshrabre kad ne vide odmah očigledan efekat. Zato u nekom narednom periodu planiraju i kombinovanje uređaja sa igricama.

Inače, mladi beogradski preduzetnici sarađuju sa brojnim institucijama i kad god dođu do novog nivoa razvoja traže povratne informacije od zdravstvenih stručnjaka.

Prototipi uređaja se zasada testiraju na klinikama u Lionu i Sent Etjenu, kao i na Klinici za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović u Beogradu.

Partnerstvo sa Francuzima

Preduzeće 3F-Fit Fabricando Faber dobilo je mini grant Fonda za inovacionu djelatnost za 2018. godinu i, prema riječima naše sagovornice, to im je bila finansijska injekcija koja ih je pokrenula da ozbiljnije uđu u biznis. Pošto grant zahtjeva kofinansiranje, pored 80.000 EUR od Fonda francuski partneri, fondacija ANTS iz Liona, uložila je još 16.000 EUR.

- Interesantno je da su oni nas našli, po referencama i reputaciji, i predložili nam saradnju, tako da se za naš rad očigledno daleko čulo.

- Konkurišemo i za neke druge fondove, mada ih trenutno nema u velikom broju. Ipak, želimo prvo da završimo proizvod, a onda ćemo vidjeti da li ćemo ulaziti sami u kompletnu proceduru sertifikacije ili ćemo tražiti partnera. Možda ćemo i baš sa Francuzima ući u dalju priču, pa da se sertifikacija radi u Francuskoj.

Biznis kao novi stepenik u karijeri

Preduzeće 3F-Fit Fabricando Faber osnovano je u avgustu 2017. godine, neposredno pred prijavljivanje na Konkurs Fonda za inovacionu djelatnost za finansiranje inovativnih projekata u okviru Programa ranog razvoja, a od prije nekoliko mjeseci ima kancelariju u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Trenutno zapošljavaju petoro inženjera.

Popović Maneski napominje da je za nju biznis novi element u karijeri, pošto je dosad bila "samo" naučni istraživač.

- Vjerujem da je ovo čime se bavimo fantastična stvar, ali još nisam potpuno sigurna da li ćemo moći tako lako da se pozicioniramo na tržištu i da proširimo ovaj naš proizvod i ideju. Optimista sam, jer imamo dosta stručnih i poslovnih kontakata po svijetu, ali postoji i konkurencija i neke druge stvari koje utiču na poslovanje. Ne očekujemo da će nam ovaj posao donjeti bogatstvo, ali nam je cilj da kompanija može normalno da funkcioniše i da se malo proširimo, kako bismo jednog dana mogli da zaposlimo neke nove klince i tako ih zadržimo u zemlji - zaključuje sagovornica eKapije.

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE