NavMenu

Tunel između Sarajeva i Goražda koštaće 120 mil KM - Put kraći za 40 kilometara

Izvor: eKapija Utorak, 10.04.2018. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: muratart/shutterstock.com)
Delegacija Autocesta FBiH predvođena direktorom Adnanom Terzićem, sastala se s delegacijom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kako bi prezentirali detalje budućeg tunela između Sarajeva i Goražda.

– Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekt za Goražde. Nakon što bude izgrađen, cestovna udaljenost između Sarajeva i Goražda će sa sadašnjih 95,6 biti skraćena na 56 kilometara. Ta razlika će biti još izrazitija ako se posmatra vremenska udaljenost. Zahvaljujući tome što će se moći voziti većom prosječnom brzinom nego sada, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati oko 45 minuta, umjesto sadašnjih sat i po – kazao je Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH.

Kako je pojašnjeno na sajtu Autocesta FBiH, projekt izgradnje brze ceste u poluprofilu vrijedan je 190 mil KM i podijeljen je u dvije faze. Prvi lot prve faze je izgradnja 70 miliona KM vrijednog tunela Hranjen, dužine 5,8 kilometara, za šta su Autoceste FBiH raspisale tender koji je u toku. Po okončanju, tunel Hranjen biće najduži cestovni tunel u Bosni i Hercegovini. Novac za prvi lot prve faze biće osiguran iz budžeta Vlade FBiH za 2018.


Radovi drugog lota prve faze će uključivati sekundarnu oblogu i opremanje tunela i izradu brze ceste u poluprofilu koja će jednoiposatnu razdaljinu između Sarajeva i Goražda skratiti na 45 minuta. Vrijednost radova u drugom lotu iznosi 120 mil KM, a sredstva će biti naknadno osigurana.

Po okončanju radova prve faze, ostaje i druga faza kompletiranja brze ceste na puni profil. Rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.