NavMenu

Zašto su Finci najsrećniji na svijetu?

Izvor: N1 Utorak, 10.04.2018. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
I pored ponekad okrutne sjeverne klime, Finska je, prema istraživanju Ujedinjenih nacija, najsrećnija zemlja na svijetu.

Kada Fince pitate zašto, oni kažu: Bliski smo s prirodom, sigurna smo zemlja, imamo odlično i besplatno zdravstvo i školstvo. Imamo sve potrebne usluge za naš život. Blizu su nam škole, parkovi, priroda, možemo da se bavimo kojim god sportom hoćemo.

UN-ovo istraživanje u obzir uzima BDP po glavi stanovnika, socijalni sistem, zdravlje, životni vijek, društvene slobode, velikodušnost i nedostatak korupcije.

Finski predsjednik, Sauli Ninisto kao ključni razlog srećnog društva u razgovoru za N1 navodi stabilnost.

- Riječ budućnost ovde je jedna od ključnih. Ulaganje u obrazovanje ovu zemlju od pet miliona stanovnika stalno stavlja Finsku na vrh OECD-ovih lista - ističe Ninisto.

U nekim školama ovih dana je počeo pilot program korišćenja robota Eliasa u učenju jezika, otkriva za N1 profesorka engleskog Rika Kolunsarka.

- Mislim da je ključna ideja novog programa da uključi i motiviše djecu, da budu aktivna u učenju, a korišćenje Eliasa daće deci novo iskustvo. Mi učitelji moramo otvoreno tome da pristupimo - objašnjava ona.

Elias govori 23 jezika, prilagođava se zahtjevima učenika i ohrabruje ih. Osnivačica i direktorka kompanije Utelias technology Johana Heminki ističe da je robot neutralan.


- Ne smije vam se kada pogrešite, ne umori se ako ponavljate riječi - navodi ona.

Zadovoljni su i učenici.

- Najbolja stvar je što može da vas nauči i što vam pomaže. Stvarno nam pomaže - kaže jedan đak za N1.

Predsjednik Ninisto kaže da ako poštuješ učenje i one koji podučavaju - kombinacija je savršena.

- I to je ono što je osnovi element finskog uspjeha. Uz demokratiju naravno - poručuje on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.