Izvor: Capital | Ponedjeljak, 09.04.2018.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odabrano 17 indikatora za mjerenje održivog razvoja u BiH - Sedam u pozitivnom trendu

(Foto: Ipek Morel/shutterstock.com)
Agencija za statistiku BiH je, po prvi put, za svaki UN cilj Agende za održivi razvoj do 2030. godine odabrala po jedan indikator za mjerenje napretka u BiH i ocijenila kretanje održivog razvoja.

Cilj izrade ovih indikatora je da se, prije svega, promoviše Program za održivi razvoj 2030 u BiH, kao i da se kreatorima dugoročnih politika i donosiocima odluka obezbijede mjerljivi pokazatelji stanja u ekonomskoj, socijalnoj i oblasti životne okoline, te olakša definisanje ciljeva i izrada strategija i akcionih planova održivog razvoja do 2030. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Svih 17 indikatora prezentovano je grafičkim prikazom, od kojih sedam pokazuju pozitivan trend (i kreću se u smjeru veće održivosti), četiri indikatora pokazuju neutralan trend, četiri indikatora pokazuju negativan trend (i kreću se u smjeru manje održivosti), dok su dva indikatora bez ocjene jer su podaci dostupni samo za jednu godinu.

UN usvojile su Agendu za održivi razvoj do 2030. godine.

U okviru 17 ciljeva održivog razvoja i 169 potciljeva pokriven je širok spektar pitanja životne sredine, socijalnog i ekonomskog razvoja u područjima kao što su siromaštvo, sigurnost snabdijevanja hranom, zdravlje, obrazovanje, klimatske promjene, rodna ravnopravnost, infrastruktura, održiva potrošnja i proizvodnja i socijalna pravda.

Svaka zemlja, članica UN treba, u skladu sa vlastitim specifičnostima i uslovima razvoja, da definiše vlastite ciljeve i prati njihovu realizaciju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.