NavMenu

Odabrano 17 indikatora za mjerenje održivog razvoja u BiH - Sedam u pozitivnom trendu

Izvor: Capital Ponedjeljak, 09.04.2018. 13:35
Komentari
Podeli
(Foto: Ipek Morel/shutterstock.com)
Agencija za statistiku BiH je, po prvi put, za svaki UN cilj Agende za održivi razvoj do 2030. godine odabrala po jedan indikator za mjerenje napretka u BiH i ocijenila kretanje održivog razvoja.

Cilj izrade ovih indikatora je da se, prije svega, promoviše Program za održivi razvoj 2030 u BiH, kao i da se kreatorima dugoročnih politika i donosiocima odluka obezbijede mjerljivi pokazatelji stanja u ekonomskoj, socijalnoj i oblasti životne okoline, te olakša definisanje ciljeva i izrada strategija i akcionih planova održivog razvoja do 2030. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Svih 17 indikatora prezentovano je grafičkim prikazom, od kojih sedam pokazuju pozitivan trend (i kreću se u smjeru veće održivosti), četiri indikatora pokazuju neutralan trend, četiri indikatora pokazuju negativan trend (i kreću se u smjeru manje održivosti), dok su dva indikatora bez ocjene jer su podaci dostupni samo za jednu godinu.


UN usvojile su Agendu za održivi razvoj do 2030. godine.

U okviru 17 ciljeva održivog razvoja i 169 potciljeva pokriven je širok spektar pitanja životne sredine, socijalnog i ekonomskog razvoja u područjima kao što su siromaštvo, sigurnost snabdijevanja hranom, zdravlje, obrazovanje, klimatske promjene, rodna ravnopravnost, infrastruktura, održiva potrošnja i proizvodnja i socijalna pravda.

Svaka zemlja, članica UN treba, u skladu sa vlastitim specifičnostima i uslovima razvoja, da definiše vlastite ciljeve i prati njihovu realizaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.