Izvor: Tanjug | Petak, 06.04.2018.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

LJAJIĆ: CEFTA u ozbiljnoj krizi

Rasim Ljajić (Foto: Mc.rs)
CEFTA sporazum je u ozbiljnoj krizi, a ideja o ekonomskom povezivanju regiona na "klimavim nogama" zbog čestih jednostranih, provokativnih odluka pojedinih vlada regiona i uvođenja vancarinskih barijera u trgovini sa Srbijom.

Najnoviji takav slučaj je spor Srbije o brašnu sa Makedonijom, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija ove zemlje Rasim Ljajić najavljuje da će Srbija, ukoliko Makedonija do 14. aprila ne bude našla rješenje za uvoz srpskog brašna, istog dana primijeniti "pun set" kontramjera.

- Ako do 14. aprila ne nađemo rješenje, automatski ćemo istog dana uvesti kontramjere. Nemamo drugog mehanizma, bili smo dovoljno strpljivi i tolerantni - jasan je Ljajić.

Ljajić podsjeća da je od 13 vancarinskih barijera koje je Srbija imala sa Bosnom i Hercegovinom, riješeno devet, i to, ističe, za dva mjeseca.

Na pitanje da li je ideja o ekonomskom povezivanju regiona održiva, s obzirom na česte vancarinske barijere i da li je moguće da se izmijeni način glasanja u CEFTA kako je to Srbija predlagala, princip "konsenzus minus jedan" Ljajić kaže da je CEFTA sporazum u ozbiljnoj krizi i da se sveo na klasični sporazum o slobodnoj trgovini između zemlja regiona.

Ipak, dodaje, "CEFTA je dala vrlo važne rezultate za trgovinu među zemljama na ovom prostoru. Međutim, došla je u fazu, ili će da regresira, ili ćemo napraviti korak više u pravcu daljih ekonomskih integracija".

Kaže da se Srbija po ovom pitanju obraćala nadležnima u Evropskoj uniji, ali da "nema sluha u EU".

- Plašim se da se EU ne bavi ovim problemom, osim načelnih sastanaka koji obično ništa ne donose, a opet, razlike među zemljama članicama CEFTA su tako velike da teško možemo da postignemo saglasnost - sumnja Ljajić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.