NavMenu

Elektronička industrija u krizi: Sony ukida 8.000 radnih mjesta

Izvor: HINA Srijeda, 10.12.2008. 10:23
Komentari
Podeli

Japanski div elektroničke industrije Sony u utorak je objavio da će otpustiti oko četiri posto radne snage, smanjiti ulaganja te se povući iz određenih poslovnih operacija, u okviru programa smanjenja troškova za 1,1 milijardu dolara u posrnulom dijelu poslovanja s elektronikom.

Ukidanje 8.000 radnih mjesta, najveće koje je od početka financijske krize najavila neka azijska tvrtka, a i ostale mjere restrukturiranja naglašavaju teškoće s kojima se suočava Sony.Kompanija cilja smanjiti ulaganja u posrnuli dio poslovanja s elektronikom u idućoj poslovnoj godini koja započinje u travnju 2009., i to za 30 posto u odnosu na ranije poslovne planove.No, analitičari nisu sigurni da će navedene mjere biti dovoljne za Sony, koji u svijetu broji oko 186 tisuća zaposlenih u širokom rasponu poslovnih operacija, od onih povezanih s filmskom produkcijom do video igrica.

"Brojke se čine visoke, no navedeni otkazi zaposlenika neće biti dovoljni. Sonyjevo nijedno temeljno poslovanje ne donosi stabilnu dobit", tumači Katsuhiko Mori, fond menadžer u Daiwa SB Investmentsu.Novo restrukturiranje predstavlja veći udarac za izvršnog direktora Howarda Stringera koji je, činilo se, osovio na noge taj konglomerat elektroničke i industrije zabave radikalnim mjerama preustroja koje je poduzeo od stupanja na čelnu dužnost u 2005.

Sonyja kao i njegove rivale Samsung, Panasonic i gotove sve ostale velike proizvođače potrošačkih roba, stoga očekuje slaba sezona prodaje tijekom nadolazećih blagdana budući da je financijska kriza prerasla u raširenu recesiju koja je već zahvatila SAD, dijelove Europe i domaće tržište u Japanu.Taj proizvođač flat TV-a Bravia i igraćih video konzola Playstation 3 već je u listopadu, kada je više nego prepolovio prognoze godišnje operativne dobiti, objavio da će biti primoran zatvoriti neke tvornice, smanjiti kapitalnu potrošnju i otpustiti radnike.Sonyja, kao i ostale japanske proizvođače, uvelike pogađa i oštar rast jena koji nagriza vrijednost dobiti i umanjuje konkurentnost njegovih proizvoda na inozemnim tržištima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.