NavMenu

Pozajmljivanje Mona Lize koštalo bi oko 35 mil EUR

Izvor: B92 Srijeda, 04.04.2018. 15:38
Komentari
Podeli
Pozajmljivanje čuvene Mona Lize Leonarda da Vinčija nekom muzeju tokom tri mjeseca koštalo bi između 30 i 35 mil EUR, saopštio je pariski muzej Luvr, prenose francuski mediji.

- Premještanje slike u drugi muzej na izložbu što podrazumijeva obezbjeđenje, skidanje i premještanje zaštitnog stakla, troškove specijalnog prevoza, ambalažu i novčani gubitak za Luvr u periodu kad slika nije u tom muzeju, koštalo bi između 30 i 35 mil EUR - navela je uprava muzeja, a prenosi list Parizjen.

List je naveo da bi oprema za premještanje remek djela koštala izuzetno skupo, navodeći kao primjer troškove od 3 mil EUR samo za ambalažu i 2 mil EUR za specijalni prevoz.

Parizjen je dodao da bi Luvr imao gubitak od oko 13 mil EUR bez čuvene slike na izložbi.

Stručnjaci su ranije ocijenili da bi premještanje slike, kako je to predložila francuska ministarka kulture Fransoaz Nisen, suviše opasno za to remek djelo slikarstva staro 400 godina jer je previše krhko i osjetljivo.

Ministarka kulture je početkom marta rekla da "ozbiljno razmatra" mogućnost da ikona Luvra naslikana početkom 16. veka bude pozajmljena drugim institucijama za izložbe navodeći da se zalaže protiv "kulturne segregacije".

Mona Liza ili Đokonda od 2005. godine predstavljena je u Luvru iza debelog neprobojnog stakla kao zaštita od bliceva fotoaparata. Prostorija u kojoj se nalazi slika ima kontrolisanu temperaturu i vlažnost.


Uprava pariskog muzeja je u nekoliko navrata navela da bi eventualno premještanje Mona Lize moglo nepovratno da ošteti to djelo, izrađeno uljanom tehnikom na ploči od drveta topola. Vremenom se ploča iskrivila i ima pukotinu koja skoro stiže do lica Đokonde.

Luvr je ranije naveo da je Đokonda jedna od slika koja više ne može da bude premještena čak ni unutar muzeja. Slika neće čak moći da bude izložena, odnosno premještena u drugu prostoriju za veliku retrospektivu koju će muzej da organizuje 2019. za obilježavanje 500 godina od smrti renesansnog majstora Da Vinčija (1452-1519).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.