Izvor: eKapija | Srijeda, 04.04.2018.| 13:35

U Banji Dvorovi predviđena nadogradnja hotela i akva park - Novi Zakon o banjama RS mogao bi olakšati ulazak strateškog partnera

(Foto: Banjadvorovi.info)
Bijeljinska Banja Dvorovi kreditno se zadužuje za milion maraka u svrhu renoviranja i adaptacije objekta. Tender koji je raspisan ovim povodom otvoren je do 17. aprila.

Kako je za eKapiju objasnio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, u pitanju su radovi koji će u manjem obimu poboljšati postojeće stanje.

- Dali smo saglasnost za zaduženje od milion maraka kako bismo "osvježili" postojeći objekat. Dio novca će biti iskorišćen i da se obnovi medicinska oprema, kao i da se nabavi ono što im je neophodno za malo kvalitetnije medicinske usluge. Nakon toga ćemo da vidimo šta dalje.

Mićić ističe da je ovih dana usvojen Zakon o banjama RS, te se nada da će imati više prostora da dovedu partnere koji bi uložili konkretan novac u ovaj kompleks.

- Do sada je bilo nekoliko zainteresovanih investitora za strateško partnerstvo, ali imali smo zakonski problem u vezi sa načinom kako se može izvršiti dokapitalizacija ili privatizacija banja. Želimo da dođe neko ko će uloži određen novac kako bi Banja Dvorovi opet bila turistički centar koji bi zapošljavao više od 100 ljudi, u odnosu na sadašnjih 30-ak. To bi donijelo svima korist.

Dodaje da planom predviđena nadogradnja hotela, izgradnja akva parka i drugih sadržaja.

- Prema projektu koji su radila austrijske firme, geotermalna voda bi se mogla iskoristiti u tri segmenta. Jedna je banjski turizam, druga je rekreacija i sport, a treća korišćenje geotermalne vode za proizvodnju zdrave hrane. Sva ova tri segmenta su moguća.

(Foto: Banjadvorovi.info)
Potrebna ulaganja od skoro 7 mil EUR

Prema katalogu potencijala za javno-privatno partnerstvo koji je Grad Bijeljina objavio prije dvije godine, za projekat rekonstrukcije i revitalizacije Banje Dvorovi potrebna su ulaganja od skoro 7 mil EUR. Ovim je predviđena investicija od 2,5 mil EUR za drugu fazu hotela, te 1,3 mil EUR za banjski centar.

- Potencijalnim investitorima je ponuđena i mogućnost ulaganja 1,1 mil EUR u akva park, zatim 1,2 miliona u sportsko-rekreativni centar sa bazenom, pola miliona za sportske terene, bungalove i parking, dok bi 442.000 EUR trebalo obezbijediti za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa - stoji u katalogu.

Potencijali banje

Banja Dvorovi ima ljekovitu termomineralnu vodu natrijumsko-kalcijum-hidrokarbonatnog sastava koja je pogodna za liječenje svih oblika reumatskih oboljenja, hroničnih ginekoloških bolesti, dijabetesa, zatim blage neuroze i rehabilitacionih postreumatskih stanja. Takođe, ispiranje usta ovom vodom služi kao prevencija od karijesa.

Osim navedenog, u banji se pružaju i sve vrste masaža, inhalacija i akupuntura. Rekreativcima i sportskim ekipama na raspolaganju su tereni za rukomet, odbojku na pijesku, košarku, tenis, trim kabinet, gimnastička sala i sauna.

U banji se nalaze bazeni - olimpijski, dva juniorska i dva dječija koji rade u ljetnom periodu, a zatvoreni bazen je u izgradnji.

S.Š.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.