Izvor: Klix | Srijeda, 04.04.2018.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slovenija pred turističku sezonu traži 5.000 radnika

(Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)
Slovenački turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih, jer im nedostaje 5.000 ljudi koje namjeravaju dobiti iz bližeg okruženja, navode slovenački mediji.

- Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5.000 zaposlenika koje će vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine - prenosi Hina pisanje ljubljanskog Dela.

Zapošljavanje stranih kuhara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu će biti potrebno i idućih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a sindikat se već godinama žali na niske plaće i visoke poreze za prekovremeni rad, piše list.

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, Slovenija je lani imala 4,7 milijuna turističkih dolazaka i 11,9 milijuna noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabilježiti rast broja noćenja i prihoda, ali problem manjka zaposlenih kronično je prisutan.

- Iako su početkom godine plaće zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osjetio se već sada za uskrsne praznike, pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni - kazala je za Delo tajnica Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Karmen Leban.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.