Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 03.04.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Plata iznad prosjeka tek u svakoj trećoj opštini u RS - Velika energetska preduzeća nosioci razvoja pojedinih lokalnih zajednica

(Foto: eft-stanari.net)
Zaposleni u gotovo dvije trećine opština u Republici Srpskoj prošle godine nisu mogli zaraditi ni prosječnu platu, a koja je iznosila 831 KM, pokazuju juče (2. aprila 2018. godine) objavljeni podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Tek u 27 lokalnih zajednica plata je bila iznad prosječne. Najveća je bila u Stanarima, i to 1.180 KM, Ugljeviku, 1.135 KM, te u Gacku, gdje se u prosjeku zarađivalo 997 KM.

Sa druge strane, najmanje plate bile su u Kupresu, i to 505 KM, Donjem Žabaru, 564 KM, i Jezeru, gdje je prosječna isplata bila 571 KM u neto iznosu. U pitanju su nerazvijene ili izrazito nerazvijene lokalne zajednice.

Dušan Panić, načelnik Stanara, kaže kako je osnovni razlog visokog prosjeka plata u ovoj lokalnoj zajednici to što imaju rudnik i termoelektranu u kojoj radi 820 radnika.

- Plate su u rudniku i termoelektrani u prosjeku 1.300 KM i to se uglavnom reflektovalo na dobar prosjek za cijelu opštinu. One su redovne i za naše uslove i te kako dobre, ali daleko od toga da se možemo porediti s nekim zapadnim zemljama - kaže on.

A koliko RiTE Stanari utiče na ukupan prosjek plata na cijeloj opštini, govori i podatak da su u njoj zaposlena ukupno 1.194 radnika, što pokazuje kako tek manji dio onih koji imaju posao ne radi u ovom energetskom gigantu.

Slično je i u Ugljeviku, gdje od 3.670 radnika, koliko je bilo zaposleno u 2017. godini, njih 1.875 je zaposleno u RiTE Ugljevik, što uz Gacko pokazuje da su plate veće od republičkog prosjeka tamo gdje u lokalnoj zajednici postoji veliko preduzeće iz energetskog sektora.

Takvih preduzeća nema u Donjem Žabaru, pa i ne čudi što je prosječna plata jedna od najmanjih u cijeloj Republici Srpskoj.

Zaposleni u ovoj lokalnoj zajednici u prosjeku zarađuje tek 564 KM, što je duplo manje nego u Stanarima i Ugljeviku.

Ona je slična kako za radnike u realnom sektoru, tako i u administraciji, gdje zaposleni u administraciji sa srednjom stručnom spremom zarađuju oko 520 KM.

- Neke stvari bi trebalo da budu urađene na višem nivou. Prije svega smatram kako bi privrednike trebalo rasteretiti kako bi plate bile veće, a ljudi ostajali - kazao je za Nezavisne Nikola Đokanović, načelnik ove lokalne zajednice.

Generalno gledano, prosječna plata u RS za prošlu godinu manja je za 5 KM nego 2016, kada je iznosila 836 KM, i bila najviša od 2013. godine.

Prosječna isplaćena neto plata za februar ove godine je nešto veća od prošlogodišnje i iznosi 841 KM, ali je pokrivala svega 44,49% potrošačke korpe, koja je za četvoročlanu porodicu iznosila 1.889 KM.

Ako se gleda na zapošljavanje, Banjaluka je, brojčano gledano, najviše povećala broj radnika u odnosu na 2016. i to za 1.933 zaposlena. Sa druge strane, najveći pad zaposlenosti zabilježen je u Palama, gdje je 110 radnika manje nego godinu dana ranije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.