NavMenu

Kanton Sarajevo sufinansira zapošljavanje više od 500 ljudi - Potpisani ugovori sa poslodavcima

Izvor: Klix Ponedjeljak, 02.04.2018. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpisala je danas s poslodavcima ugovore kojima će u okviru tri programa mjera za poticaj zapošljavanja biti obuhvaćene ukupno 536 osoba s evidencije službe.

Direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović pojasnio je da je riječ o programima "Prilika za sve", "Program maloljetničke delinkvencije" i "Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije".

- U prvom programu priliku za zaposlenje dobilo je 400 osoba kod 217 poslodavaca, u Programu maloljetničke delinkvencije bit će uposleno 105 sociologa, psihologa i pedagoga u 70 škola, a Programom obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije obuhvaćena je 31 osoba kod tri poslodavca - rekao je Osmanbegović.

Poslodavcima koji prime nezaposlene u programu služba će u periodu od šest mjeseci refundirati sredstva u ukupnom iznosu 600 KM, po novouposlenoj osobi, za dio isplate plaća i uplatu poreza i doprinosa.

Služba će poslodavcima, korisnicima programa za dokvalifikacije i prekvalifikacije 31 nezaposlene osobe finansirati troškove u maksimalnom iznosu od 3.000 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje šest mjeseci.


Najavljeno je da će u narednom periodu početi relizacija Programa sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine i asistenata na fakultetima, putem kojih će priliku za posao dobiti 70 nezaposlenih doktora medicine i 150 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.