Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.04.2018.| 13:59

Organsko ili ne, moramo provjeriti - U BiH ne postoji znak, organski proizvod moguće prepoznati isključivo preko sertifikata

(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Da li vam se često dešava da vam prodavci na pijaci ili u radnjama nude "čisto organski proizvod", a vi niste sigurni da on spada u tu kategoriju? Iako postoji mnogo proizvođača koji poštuju kriterijume organske proizvodnje u poljoprivredi, a nisu pokrenuli proces da to i zvanično potvrde kod nadležnih institucija, jedini način da zaista znamo da li je neki proizvod organski jeste da provjerimo da li posjeduje serftikat.

Kako u BiH ne postoji oznaka za organski proizvod, u većini slučajeva se takav proizvod prepoznaje preko sertifikata, kažu za portal eKapija u Savezu udruženja organskih proizvođača Federacije BiH - Organsko FBiH.

- U BiH ne postoji označavanje organskog proizvoda, a znak treba da izda entitetsko ministarstvo koje je donijelo i zakon. Sertifikat izdaje sertifikacijsko tijelo koje prati proceduru, a na području BiH postoji pet takvih sertifikacijskih kuća - ističe Sejad Herceg, predsjednik udruženja Organsko FBiH.

Na nivou BiH, Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine – BATA izdaje akreditaciju sertifikacijskim kućama. Iako trenutno nijedno sertifikacijsko tijelo nema akreditaciju BATA-e, navodi Herceg, one su akreditovane po međunarodnim procedurama. ...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.