Izvor: Capital | Ponedjeljak, 02.04.2018.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poreska uprava RS pokrenula kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi" - Najavljene oštrije kontrole poreskih obveznika

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi" s ciljem da podigne svijest građana o značaju uzimanja fiskalnih računa, čime će se dati doprinos borbi protiv sive ekonomije i povećanju ekonomske snage Srpske.

Iz Poreske uprave navode da će, osim preventivnog djelovanja putem medijske kampanje, tokom aprila biti pojačan i rad inspektora Poreske uprave na terenu.

- Inspektori će kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge - navedeno je u saopštenju.

U Poreskoj upravi tvrde da će inspektori kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i vikednom i to u smjenama, zbog čega pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise ili će u suprotnom biti privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa.

- S ciljem preventivnog djelovanja, što je i smisao kampanje, naglašavamo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa - navode u Poreskoj upravi.

U Poreskoj upravi dodaju da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca, te da je fiskalni račun jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje i drugo.

Poreska uprava pozvala je građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave.

U Poreskoj upravi podsjećaju da su njihovi inspektori u 2017. godini izvršili ukupno 3.370 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.620 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.143.770 KM.

U tom periodu su inspektori Poreske uprave za 581 poreskog obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.