NavMenu

Njemačka pojačava "uvoz" medicinskih radnika - U planu brže priznavanje diploma

Izvor: N1 Ponedjeljak, 02.04.2018. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)Ilustracija
Novi ministar zdravstva Njemačke, Jens Spahn želi da drastični manjak medicinskih sestara i tehničara u Njemačkoj ublaži pojačanim "uvozom" iz zemalja EU, piše dnevnik Rheinische Post, prenijela je agencija Hina.

- U Njemačkoj već sad nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno ćemo tražiti i medicinske sestare i tehničare iz evropskog susjedstva - rekao je Spahn.

On je najavio i ubrzano priznavanje diploma i stručnih svjedočanstava iz inostranstva.

Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach je Spahnu prebacio da svojom politikom želi da oslabi EU partnere.

- Mi ne bismo smjeli da "pokupujemo" drugim zemljama njihove medicinske sestre i tehničare, koji i njima već sada nedostaju - poručio je Lauterbach koalicijskom partneru Spahnu.

Spahn je odgovorio da je "pojačani uvoz" medicinskih sestara i tehničara samo jedan od mehanizama, a da su jedan od važnijih elementa programi kojima bi se to zanimanje učinilo atraktivnijim, između ostalog i povećanjem plata.

Dnevnik Passauer Neue Presse, prenosi Hina, javlja da je glavni problem slabijeg plaćanja to što mnoge medicinske sestre i tehničari rade na određeno vrijeme, preko agencija koje plaćaju manje od dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i za puno radno vrijeme zaposleni, medicinske sestre i tehničari zarade oko 3.000 EUR bruto mjesečno, a oni koji su zaposleni preko agencija, zarađuju oko 500 EUR mjesečno manje.

Prema posljednjim statističkim podacima iz 2015. godine, u Njemačkoj radi 300.000 stranih medicinskih sestara i tehničara, od čega najviše iz Poljske, a slijede Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.05.2023.  |  Energija, Industrija

SolarMax iz Mostara dobio koncesiju za fotonaponsku elektranu Stolac 1

Preduzeće SolarMax iz Mostara kojeg zastupa Ružica Topić dobilo je koncesiju za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekat fotonaponske elektrane Stolac 1 snage od 149 kWp. Kako se navodi u Ugovoru koncesija se daje na period od deset godina, a FNE Stolac se nalazi u naselju Pješivac u općini Stolac. U njemu se dodaje da će koncesionar u svrhu realizacije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.