NavMenu

Uskoro vozićem do banjalučkog Banj brda - U planu i izgradnja vidikovca s teleskopom

Izvor: Nezavisne novine Petak, 30.03.2018. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Julija Sapic/shutterstock.com)Ilustracija
Turistički vozić na elektični pogon, koji bi prevozio građane i turiste na svakih sat vremena od fabrike obuće Bema do najpoznatijeg gradskog izletišta Banj brdo, trebalo bi uskoro da bude uspostavljen, saznaju Nezavisne u Turističkoj organizaciji grada.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka (TOBL), kazao je da se očekuje da bi vozić mogao biti aktivan u ovoj ljetnoj sezoni, kako bi građani i turisti imali jedan poseban način razgledanja grada.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, potvrdio nam je da se ovih dana očekuje raspisivanje javne nabavke za prevoz turističkim vozom do Banj brda.

- Trasa turističkog voza biće od tvornice Bema do spomenika palim Krajišnicima u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB), s krugom oko spomenika. Ukupno će biti četiri stajališta, počevši od početnog i krajnjeg, kao i dva stajališta na samoj trasi - pojasnio je Sandić.

Predviđeno je da se prevoz turističkim vozićem vrši radnim danom od 15 do 20 časova, a vikendom i praznicima od devet do 20 časova. Cijena karte u jednom smjeru biće 1 KM, a za djecu do pet godina biće besplatna. Na pune sate turistički vozić će ići od tvornice Bema, a na 30-minutne intervale vozić će ići od spomenika.

- Kroz javnu nabavku je predviđeno da vozić bude na električni pogon ili na obični pogon s tim da će dodatne bodove dobiti vozić na električni pogon - kazao je Sandić.

Turistički vozić biće u nadležnosti Odjeljenja za saobraćaj, ali će biti u službi turista i građana koji žele da idu na Banj brdo.

Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku u saradnji s Odjeljenjem za saobraćaj i puteve, Odjeljenjem za boračko-invalidsku zaštitu i Turističkom organizacijom grada planira obogatiti turistički sadržaj na Banj brdu.

- Svako od ovih odjeljenja stvoriće jedan dodatni turistički sadržaj na Banj brdu. Biće uspostavljen turistički vozić, popločeno kompletno područje oko spomenika i izgrađen vidikovac s teleskopom, tako da ćemo dobiti veoma zanimljiv i kvalitetan turistički sadržaj - rekla je Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.


Šukalo je istakao da će uloga TOBL-a kao upravljača prostora na Banj brdu biti značajna u svim projektima koji se tiču tog izletišta i vozića.

Turistička organizacija grada je ovih dana postavila i table upozorenja o zabrani penjanja na spomenik na Banj brdu zbog obrušavanja.

Vidikovac s teleskopom


Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL-u, rekao je da planiraju da izgrade vidikovac s teleskopom na Banj brdu, odakle će biti jedan od najljepših panoramskih pogleda na urbanu zonu grada.

- Trenutno definišemo konačnu lokaciju, nakon čega ćemo početi raditi dokumentaciju za ovaj projekat. Predviđena je izgradnja platforme za 25 osoba, sa koje bi se mogla posmatrati i razgledavati urbana zona grada - rekao je Šukalo.

Istakao je da će realizacijom tog projekta biti obogaćen sadržaj za građane i turiste na ovom najpoznatijem izletištu u gradu.

Platforma i teleskop trebalo bi da budu postavljeni do polovine juna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.