NavMenu

"XELLA BH" d.o.o. postala većinski vlasnik "Siporex-a" d.d. Tuzla

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.12.2008. 10:46
Komentari
Podeli

Kompanija "XELLA BH" d.o.o. je dana 29.07.2008. godine sticanjem 75,4 % dionica kompanije "Siporex" d.d. postala njen većinski vlasnik.

"XELLA BH" d.o.o. je članica grupacije XELLA Internacional, koja je svjetski lider u proizvodnji bijelih materijala za zidanje. U 20 zemalja širom svijeta XELLA posjeduje 76 fabrika za proizvodnju porobetona i silikatne opeke. Ove fabrike zapošljavaju ukupno 8000 radnika.

Kako se navodi u saopćenju, između kompanije "XELLA BH" d.o.o. i kompanije "Siporex" d.d. potpisan je ugovor o zakupu poslovanja koji je stupio na snagu 01.12.2008. godine, kojim su između ostalog, u zakup uzeti svi proizvodni kapaciteti Siporex-a te preuzete sve zalihe gotovih proizvoda. To praktično znači da cjelokupno poslovanje "Siporex" d.d. preuzima kompanija "XELLA BH" d.o.o. koja će ovo poslovanje obavljati u svoje ime i za svoj račun te će se u budućnosti pojavljivati kao partner u ugovorenim odnosima sa svim kupcima i dobavljačima.

Ovo znači da će svi ugovori o poslovnoj saradnji za 2009. godinu biti zaključeni umjesto sa "Siporex" d.d. sa kompanijom "XELLA BH" d.o.o. koja će poslovati na istoj adresi kao i "Siporex" d.d, saopćeno je iz Siporex-a.

Isto tako kompanija "Siporex" d.d. Tuzla je dana 18.11.2008. godine zaustavila proizvodnju, kako bi nakon ovog datuma mogla otpočeti rekonstrukcija proizvodnih pogona, koji će po gore navedenom ugovoru o zakupu poslovanja u budućnosti biti korišteni od strane kompanije "XELLA BH".

Rekonstrukciju će vršiti kompanija "XELLA BH" d.o.o. koja će u periodu od novembra 2008. do aprila 2009. uložiti 11 miliona eura u modernizaciju proizvodnih postrojenja. U ovom periodu XELLA BH neće imati potrebu za nabavkom sirovina i materijala. Prodaja i otprema Siporex proizvoda će i u periodu rekonstrukcije fabrike trajati neprekidno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.