Izvor: Klix | Četvrtak, 29.03.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dualno obrazovanje jedina nada za tržište rada - Posao lakše nađu kuhar ili konobar, nego pravnik ili ekonomista

(Foto: nd3000/shutterstock.com)
Mreža organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet organizirala je u Mostaru okrugli stol o temi "Kuda idu obrazovanje i tržište rada u BiH". Bilo je govora o potrebama tržišta, prilagodbama zakonskih rješenja, kao i dualnom obrazovanju kao narednom koraku.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LINK, kazao je kako su posebno srednjoškolsko obrazovanje u BiH i potrebe tržišta rada u ozbiljnoj koliziji.

- Kadar koji producira srednje stručno obrazovanje, a i visoko, za naše tržište nije dovoljno obrazovan u svojoj branši. Postoje dva rješenja kako to prevazići, da se ide ka dokvalifikacijama i prekvalifikacijama, što omogućavaju nove zakonske promjene, a drugi put je uvođenje dualnog obrazovanja, što iziskuje nova ulaganja - kazao je Majić.

Dodao je i kako u Mostaru ima više od 15.000 nezaposlenih koji često i ne traže posao, ali da institucije treba da omoguće uslove onima koji traže posao da se osposobe za novo zaposlenje.

Resorni kantonalni ministar Rašid Hadžović kazao je kako je važno pokazati da se do zaposlenja može doći na više načina.

- Mi radimo na zakonskim promjenena da omogućimo tzv. dualno obrazovanje, a ono predstavlja praktičan rad u firmama. Na taj način bismo uveli jedan kvalitetan sistem obrazovanja, a privredni subjekti bi dobili kvalitetnu radnu snagu. Dosta je ljudi na biroima, ali nemaju znanja koja su potrebna firmama. Kroz dualno obrazovanje firme još u procesu obrazovanja dobijaju radnu snagu - izjavio je Hadžović.

(Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Dualno obrazovanje ne odnosi se samo na zanatska zanimanja, istaknuo je ministar, već i na fakultete.

- Bitno je i da roditelji počnu razmišljati da je kod usmjeravanja djeteta važno da se gleda mogućnost brzog zapošljavanja. Dualno obrazovanje je jedina naša nada za kvalitetno obrazovanje kadra - zaključio je ministar Rašid Hadžović.

Ahmet Pelko, direktor Srednje mašinsko-saobraćajne škole iz Mostara, kazao je kako je njegova institucija jedna od rijetkih koja već vrši dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika za tržište rada.

- Kod izrade novih nastavnih planova i programa gledamo potrebe tržišta rada i koja zvanja i znanja su potrebna. Naši učenici uglavnom nisu na zavodima za zapošljavanje - kazao je Pelko.

Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera, naglasio je kako taj sektor stalno traži veliki broj novih kuhara i konobara, a često i slastičara.

- Možemo zaposliti mnogo više ovih zanimanja nego ih dobivamo kroz obrazovni sistem. Svi koje educiramo kroz razne projekte lako dobivaju posao, a mnogi odu i prema Jadranu. Nadamo se da će se i roditeljima probuditi svijest da će se djeca lakše zaposliti sa stručnim obrazovanjem. Danas lakše posao nađu kuhar ili konobar nego pravnik ili ekonomista - izjavio je Stipe Primorac.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE