NavMenu

Dualno obrazovanje jedina nada za tržište rada - Posao lakše nađu kuhar ili konobar, nego pravnik ili ekonomista

Izvor: Klix Četvrtak, 29.03.2018. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: nd3000/shutterstock.com)
Mreža organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet organizirala je u Mostaru okrugli stol o temi "Kuda idu obrazovanje i tržište rada u BiH". Bilo je govora o potrebama tržišta, prilagodbama zakonskih rješenja, kao i dualnom obrazovanju kao narednom koraku.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LINK, kazao je kako su posebno srednjoškolsko obrazovanje u BiH i potrebe tržišta rada u ozbiljnoj koliziji.

- Kadar koji producira srednje stručno obrazovanje, a i visoko, za naše tržište nije dovoljno obrazovan u svojoj branši. Postoje dva rješenja kako to prevazići, da se ide ka dokvalifikacijama i prekvalifikacijama, što omogućavaju nove zakonske promjene, a drugi put je uvođenje dualnog obrazovanja, što iziskuje nova ulaganja - kazao je Majić.

Dodao je i kako u Mostaru ima više od 15.000 nezaposlenih koji često i ne traže posao, ali da institucije treba da omoguće uslove onima koji traže posao da se osposobe za novo zaposlenje.

Resorni kantonalni ministar Rašid Hadžović kazao je kako je važno pokazati da se do zaposlenja može doći na više načina.

- Mi radimo na zakonskim promjenena da omogućimo tzv. dualno obrazovanje, a ono predstavlja praktičan rad u firmama. Na taj način bismo uveli jedan kvalitetan sistem obrazovanja, a privredni subjekti bi dobili kvalitetnu radnu snagu. Dosta je ljudi na biroima, ali nemaju znanja koja su potrebna firmama. Kroz dualno obrazovanje firme još u procesu obrazovanja dobijaju radnu snagu - izjavio je Hadžović.

(Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Dualno obrazovanje ne odnosi se samo na zanatska zanimanja, istaknuo je ministar, već i na fakultete.

- Bitno je i da roditelji počnu razmišljati da je kod usmjeravanja djeteta važno da se gleda mogućnost brzog zapošljavanja. Dualno obrazovanje je jedina naša nada za kvalitetno obrazovanje kadra - zaključio je ministar Rašid Hadžović.


Ahmet Pelko, direktor Srednje mašinsko-saobraćajne škole iz Mostara, kazao je kako je njegova institucija jedna od rijetkih koja već vrši dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika za tržište rada.

- Kod izrade novih nastavnih planova i programa gledamo potrebe tržišta rada i koja zvanja i znanja su potrebna. Naši učenici uglavnom nisu na zavodima za zapošljavanje - kazao je Pelko.

Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera, naglasio je kako taj sektor stalno traži veliki broj novih kuhara i konobara, a često i slastičara.

- Možemo zaposliti mnogo više ovih zanimanja nego ih dobivamo kroz obrazovni sistem. Svi koje educiramo kroz razne projekte lako dobivaju posao, a mnogi odu i prema Jadranu. Nadamo se da će se i roditeljima probuditi svijest da će se djeca lakše zaposliti sa stručnim obrazovanjem. Danas lakše posao nađu kuhar ili konobar nego pravnik ili ekonomista - izjavio je Stipe Primorac.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.