NavMenu

Za izgradnju srednje dionice IX transverzale osigurano 7,6 mil KM - Uskoro ugovor sa izvođačem radova

Izvor: Klix Četvrtak, 29.03.2018. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)Ilustracija
Sporazum o izdvajanju oko 7,6 mil KM iz budžeta Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad u ovoj godini za gradnju objekta nadvožnjaka preko željezničke pruge koji će spajati ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića, u okviru projekta izgradnje IX transverzale, potpisali su u srijedu (28. mart 2018. godine) ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, ovlašćeni potpisnik Direkcije za puteve KS Emir Hota i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Emir Dedović.

Za gradnju nadvožnjaka Ministarstvo saobraćaja izdvojiće 4,3 mil KM, Direkcija 2,3 mil KM, a Općina milion maraka.

- Predmet ovog sporazuma je srednja dionica saobraćajnice IX transverzala, a koja obuhvata najznačajniji objekt nadvožnjaka preko željezničke pruge. Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uslovi za prvu fazu njegove gradnje za koju će biti utrošena navedena sredstva - naveo je Hota.

Po njegovim riječima, Direkcija za puteve je javnim pozivom izabrala izvođača radova, te slijedi potpisivanje ugovora za realizaciju ovog dijela projekta.

Izgradnja ove gradske saobraćajnice podijeljena je u tri faze, odnosno poddionice. Prva je na potezu od mosta preko rijeke Miljacke do Ulice Džemala Bijedića sa rekonstrukcijom raskrsnice, druga od Ulice Džemala Bijedića do spoja sa Ulicom Safeta Zajke sa pomenutim objektom nadvožnjaka i treća se odnosi na rondo u Ulici Safeta Zajke zajedno sa vezom IX transverzale sa LOT-om 2C Sarajevske obilaznice.


Deveta transverzala je primarna gradska saobraćajnica kojom je planirano povezivanje lijeve strane Općine Novi Grad sa obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani. Ima ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.