Izvor: Radiosarajevo.ba | Srijeda, 28.03.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH dobija e-budžet - Uvezano budžetsko planiranje na kantonalnom i entitetskom nivou

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević i američka ambasadorica u BiH Morin Kormak predstavile su u utorak (27. marta 2018. godine) informacijski sistem za upravljanje budžetom, takozvani e-budžet.

Pomoću njega omogućeno je svim kantonima da svoje budžete pripremaju na najsavremenijoj platformi.

- To znači da sada imamo jednoobraznost u planiranju budžeta između svih kantona, te direktnu povezanost s Federalnim ministarstvom finansija - rekla je Milićević.

Dodala je da je pokretanje e-budžeta predstavlja prvi korak u uspostavljanju potpune transparentnosti u ocjeni kretanja fiskalne pozicije u FBiH, što nije uvijek jednostavno imajući u vidu nivo decentraliziranosti.

- E-budžet aplikacija je moderan alat, kojim se ne samo standardizira budžetski proces, već se značajno smanjuje mogućnost greške, te omogućavaju u realnom vremenu različite analize promjene pojedinih mjera u procesu usvajanja budžeta - naglasila je Milićević.

Obezbijeđen je softver, hardver i obuka za 10 kantonalnih ministarstava finansija i Ministarstvo finansija FBiH, te unošenje podataka u realnom vremenu, koji će biti dostupni javnosti.

- U ovaj projekat elektronskog praćenja i izrade budžeta USAID je uložio oko 700.000 KM - kazala je Kormak, dodajući da će osim trasparentnosti E-budžet pomoći u praćenju priliva i protoka budžetskih sredstava u FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.