Izvor: eKapija | Srijeda, 28.03.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro energetska obnova 15 javnih objekata u FBiH - Vrijednost radova 13 mil KM

(Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Od 2016. godine, u Federaciji BiH se implementira projekat Svjetske banke Bosnia Energy Efficiency Project u okviru kog je do sada obnovljeno 29 javnih objekata, dok je plan za ovu godinu 15 novih objekata. Ukupna investicija u radove iznosi 13 miliona KM, dok ukupna procjena ušteda za ove objekte iznosi 1,6 miliona KM godišnje, rečeno je juče na okruglom stolu "Održivi modeli finansiranja energijske efikasnosti u FBiH", koji su organizovali Bosnia Energy Efficiency Project i Ministarstvo prostornog uređenja FBiH.

- Implementacija mjera energijske efikasnosti štedi novac krajnjih korisnika koji ta sredstva kasnije mogu iskoristiti u druge svrhe. Uz aktivnosti na obnovi javnih objekata u FBiH, veoma je važno da kroz ovaj projekat implementiramo i mehanizam održivog sistema finansiranja, iz štednje ostvarene upravo učincima energijske efikasnosti - izjavio je Mustafa Čopelj, voditelj Bosnia Energy Efficiency Project za FBiH, te dodao da su potencijali za uštede u javnom sektoru, odnosno budžetu u FBiH oko 40 mil KM na godišnjem nivou, dok je ukupni potencijal za investicije 400 - 500 mil KM.

Implementaciona jedinica Bosnia Energy Efficiency Projecta će ove modele predstaviti i Upravnom odboru projekta, a zatim i Vladi Federacije, nakon čega će se odabrati jedan održivi model koji će konsultanti razviti do detalja neophodnih za implementaciju.

Osim uspješne implementacije projekta kroz obnovu javnih objekata, cilj je pokazati prednosti energijske efikasnosti, ali i podržati razvoj održivih modela finansiranja projekata energijske efikasnosti.

Kako je saopšteno, lokalni i internacionalni konsultanti već duže vrijeme rade na izradi studije o "Održivim modelima finansiranja EE u FBiH".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.