NavMenu

Zašto se gojimo nakon prestanka pušenja?

Izvor: Nedeljnik Utorak, 27.03.2018. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: ben bryant/shutterstock.com)
Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekat. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultuje smanjenim apetitom, prenosi Nedeljnik pozivajući se na Dnevni avaz.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je skladištena u masnom tkivu, a razina cirkulirajućeg leptina prati unos kalorija i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utiče na mnoge tjelesne funkcije.


Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se receptori za ukus na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši, bolje osjeća ukus hrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.