NavMenu

Hoće li propasti investicija od 10 mil KM - Otvaranje fojničke fabrike namještaja u Gradačcu koči nedostatak sirovine

Izvor: Indikator Utorak, 27.03.2018. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Zbog nedostatka drveta u Gradačcu bi mogla propasti investicija u fabriku namještaja vrijedna 10 mil KM, koja bi zaposlila oko 400 radnika. Kako je izvijestila RTV Tuzlanskog kantona, fojnička fabrika kojoj se ne pominje ime, mada se pretpostavlja da je riječ o kompaniji MS&Wood, uputila je pismo namjere u kojem je izrazila želju da otvori novu fabriku u koju bi investirala 10 mil KM.

Općina investitoru daje na raspolaganju zemljište i svu potrebnu infrastrukturu, no kako se radi o fabrici koja proizvodi za IKEA-u, potrebne su količine drvne mase za koje nije izvjesno da li mogu biti osigurane.

Investitor je tražio garanciju za oko 25.000 kubnih metara bukve i oko 5.000 kubnih metara hrasta u toku jedne godine.

- Općina Gradačac je odgovorila na to pismo namjere i po onome čime mi raspolažemo prihvatljivi smo za jednu takvu investiciju. Problem se pojavio u garanciji u smislu sirovine koja se može osigurati za jednu takvu fabriku - kazao je Edis Dervišagić, načelnik Gradačca.

Ponuda i pozražnja drvne mase, kako izvještava RTV TK, na području Tuzlanskog kantona nisu u ravnoteži. Šume TK snabdijevaju oko 170 proizvođača i njihove mogućnosti prevazilaze potražnju. Raspolažu sa oko 42.000 kubika bukve i sa 4.700 kubika hrasta.

Prednost se odlukom Vlade daje domaćim proizvođačima, ali preduzeće Šume TK ne može zadovoljiti ni postojeće kapacitete drvoprerađivača sa područja kantona. Stoga su oni prinuđeni da uvoze znatne količine drvne mase.

- Odlukom Vlade FBiH, Šume TK moraju najmanje 20% da licitiraju, tako da je na raspolaganju za sukcesivnu isporuku putem ugovora drvoprerađivačima u kantonu 34.000 kubika - kazao je Kadrija Omazić, v.d. direktora JP Šume TK.


Nova fabrika za proizvodnju namještaja u Gradačacu zaposlila bi 400 radnika, te lokalna zajednica ne odustaje od ovog projekta.

Načelnik Općine Gradačac poručuje kako investicija nije propala, ali do nje u skorije neće doći.

S obzirom na to da garancie koje traži investitor da bi pokrenuo proizvodnju prevazilaze kantonalni nivo, u ovoj općini smatraju da bi na njegovom rješavanju trebalo da bude angažovana i Vlada FBiH. S tim u vezi uputiće inicijativu u kojoj će tražiti izmjene zakonske regulative u oblasti drvne industrije kojima će biti preferirani proizvođači koji se bave finalnom obradom drveta, izvijestila je TV TK.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.