NavMenu

Uvoz starijih automobila iz inostranstva u BiH ipak neće biti dopušten?

Izvor: Fokus Utorak, 02.12.2008. 11:28
Komentari
Podeli

Pomjeranja starosne granice za uvoz automobila iz inostranstva sa sadašnjih sedam na deset godina, teretnih vozila i autobusa sa deset na 13 godina, neće biti, jer u BiH i bez ove odluke ima previše vozila starijih od deset godina, tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH, Dušanka Majkić.

Ona smatra da, bez obzira što je iz EU stigao zahtjev za definitivnim ukidanjem starosne granice na uvoz automobila i teretnih vozila, ova inicijativa ipak neće dobiti dovoljan broj glasova u parlamentu BiH. S obzirom da je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, BiH nije u mogućnosti da novim carinskim barijerama zabrani uvoz ovih vozila, ali je, smatra Majkićeva, na uvoz moguće uticati necarinskim mjerama, prenosi Fokus.

"Veliki broj kuća za tehnički pregled vozila u BiH ima jako dobru opremu, ali često se dešava da vozilo dobije potvrdu da je ispravno, iako nije ni bilo na pregledu. U pitanju je trenutno stanje u društvu da se pozitivno ocijeni i ono što je daleko od pozitivnog", kazala je Majkićeva.

Da bi usvajanjem inicijative o izmjeni starosne granice za uvoz automobila nivo bezbjednosti saobraćaja u RS i BiH bio još niži, smatra i član Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS, Milenko Jaćimović, uz objašnjenje da su vozila starosti od oko deset godina, eksploatacijom kočionih sistema, šasije, ali i motora, u takvoj situaciji da oni više nisu u mogućnosti da ostvare svoju pravu i punu ulogu.

"Vozilo je jedan sistem dijelova, koji ima svoj stepen izdržljivosti. Kada se neki dijelovi istroše, oni se mogu zamijeniti, ali rezervni dijelovi koji su kod nas u ponudi, često su sumnjivog porijekla i još sumnjivijeg kvaliteta. Dakle, što starija vozila na našem tržištu, to je teže ostvariti punu ispravnost tih vozila", objasnio je Jaćimović.

Iako je i sada prisutno povećana zagađenost vazduha u gradovima i industrijskim zonama, prema mišljenju v.d. direktora Republičkog instituta zaštite, ekologije i informatike, Predraga Ilića, uvoz još starijih vozila dodatno bi pogoršao kvalitet vazduha. Ipak, Ilić rješenje vidi u uvođenju novih kontrola i zakona u vezi sa izduvnim gasovima, kojim bi vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove, bez obzira na starost, izbacili iz saobraćaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.