Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 26.03.2018.| 11:08

Violeta jača kapacitete proizvodnje i širi izvoz - Uskoro nove mašine i ulaganje u skladišta

Kompaniju Violeta ove godine čekaju velike investicije. Već su dogovorene kupovine novih mašina za proizvodnju vlažnih maramica, kuhinjskih brisača, kao i slaganog papira za hotele, restorane i ugostiteljstvo. Osim modernizacije opreme, ove godine investiraju i u skladišne prostore, pa će tako obnoviti skladište u Bihaću, a proširiti skladišta u Sarajevu, Banjaluci i Grudama, kaže u razgovoru za eKapiju generalni direktor Violete Petar Ćorluka.

- Naši kapaciteti će se značajno povećati. Na primjer stroj za vlažne maramice je duplo brži od postojećeg. Isto vrijedi i za uloške. Širićemo postojeći asortiman i ući u nove kategorije. Ulaganje u ljude i tehnologiju, kao i neprekidna potraga za inovacijama je ključ našeg uspjeha. To je naša poslovna filozofija kojom se vodimo od početka poslovanja - ističe Ćorluka.

Violeta je u 2017. ostvarila rast od 8%, što je kako kaže njen direktor, posljedica predanog rada i ulaganja.

- U poslovnom svijetu nema stagniranja, ili propadate ili napredujete. Zato uvijek nastojimo da budemo konkurentni, odnosno da održavamo i širimo svoje poslovanje. Sretni smo zbog ovog rasta i to nam daje vjetar u leđa za dalje. Nikada ne smijemo prestati biti motivirani ni željni znanja. Često govorim svojim zaposlenicima da nikada ne smiju izgubiti radoznalost. To i znanje je nešto što vam nitko ne može oduzeti i što će dovesti do uspjeha. Ulaganje u visoku tehnologiju, ali i ljude i njihovu edukaciju je ključ uspjeha.

Danas Violeta ima tri proizvodna pogona, dva u Grudama i jedan u Sv. Heleni blizu Zagreba. Ćorluka kaže da je tvornica za proizvodnju tekućeg programa tehnološki u samom svjetskom vrhu.

Petar Ćorluka
- Imamo vlastite izvore vode, a u planu je postavljanje solarnih panela. Voda se koristi za sustav grijanja i hlađenja u cijeloj tvornici. Na taj način postižemo održivi razvoj, jer moramo razmišljati dugoročno i strateški. Sretni smo što smo dokazali da nisu samo velike europske zemlje nositelji visokih tehnologija i kvalitete - ponosno ističe Ćorluka.

Kada je riječ o učešću Violete na tržištu BiH, kaže da su udjeli stabilni. Sve više se okreću izvozu, "jer da bi mogli nastaviti sa ulaganjima i zaposliti nove ljude naš promet mora rasti".

U maju prošle godine su počeli izvoz za austrijski Spar i postali prvi brend s ovih prostora koji nudi svoje proizvode u neprehrambenoj kategoriji, što je bila još jedna potvrda kvaliteta koji je konkurentan i na tržištu zapadne Evrope.

- Za velika tržišta morate imati ogromne kapacitete. Zbog toga se u posljednje vrijeme okrećemo izvozu u manje zemlje i tu smo konkurentni. Odlične rezultate imamo u Kataru. Osim Katara, nedavno smo poslali i prve pošiljke u Kirgistan. U tijeku su i pregovori sa Litvanijom, Novom Kaledonijom. Svako novo tržište ima svoje specifičnosti i samo je po sebi veliki izazov.

Kvalitetan i dobar proizvod se može proizvesti i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, akcentuje Ćorluka.

- Proizvodnja i razvoj novih tehnologija je ključ uspostave novog gospodarskog modela i rasta naše države. Zato država mora imati više sluha i podupirati u radu poduzetnike koji su spremni ulagati u ovu zemlju.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.