NavMenu

Evo kako pomjeranje sata utiče na naše zdravlje

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 26.03.2018. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
U noći između subote i nedjelje (24. i 25. marta) pomjerili smo kazaljke sata unaprijed i time prešli na ljetnje računanje vremena.

Mnoge studije pokazuju da ovakve promjene utiču u velikoj mjeri na zdravlje ljudi. Najpoznatiji svjetski stručnjaci su, na godišnjoj konvenciji neurologa u SAD-u prije dvije godine, ustanovili kako je stopa rizika od srčanog udara veća za 8% u prva dva dana od prelaska na ljetnje računanje vremena.

- Rizik od srčanog udara najveći je u jutarnjim satima - kaže dr Jori Ruuskanen sa Univerziteta u Turku, dodajući da, iako je mala, promjena sata ipak pogađa cijelu naciju dva puta godišnje.

Poremećeni san često uzrokuje povišeni krvni pritisak i uzrokuje loše mentalno zdravlje, a to dalje vodi prema srčanom i moždanom udaru.

Pomjeranje sata povezuje se i s više povreda na poslu, saobraćajnim udesima, ali i utiče na moralne odluke koje donosite u sljedećih nekoliko dana, prenosi CNN. Razlozi su jasni: manjak sna, pospanost, usporeni refleksi, dekoncentracija, i sve ostalo što poremećen san vuče za sobom.

U prve tri nedjelje od prelaska na ljetno računanje vremena povećava se i rizik od pobačaja ženama koje su se podvrgnule vještačkoj oplodnji, kaže istraživanje objavljeno u Chronobiology Internationalu.


Zbog svih posljedica izazvanih pomjeranjem sata, Evropski parlament predložio je ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena.

Evropska komisija, koja bi takvu odluku trebalo da odobri, kaže kako prvi korak moraju napraviti države članice EU-a, dok one pak drže da je takva odgovornost u potpunosti na Komisiji.

I dok je Finska najglasnija članica EU-a koja želi da ukine pomjeranje sata, mi ćemo i dalje nastaviti pasivno i tiho po svom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.