NavMenu

Više od 2.000 poreskih obveznika koristi elektronske usluge UIO BiH

Izvor: Klix Nedjelja, 25.03.2018. 17:08
Komentari
Podeli

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Više od dvije hiljade poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini od početka ove godine već se registrovalo za korištenje elektronskih usluga u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u kojoj od 2019. više neće biti "papirnih" prijava.

- Elektronskim putem februarsku PDV prijavu predala su 633 obveznika, a nakon što je UIO u januaru pustila u funkciju novi e-portal - potvrdio je u razgovoru za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju.

U UIO su, kaže, zadovoljni načinom kako je zaživio novi elektronski sistem.

- Servis elektronske komunikacije sa poreskim obveznicima funkcioniše u potpunosti i posebno nas raduje činjenica da je već više od 25% velikih poreskih obveznika u BiH svoje februarske PDV prijave predalo elektronskim putem. Ostatak se odnosi na mala i srednja preduzeća, koja su već na početku prepoznala veliku prednost elektronske komunikacije sa UIO - naglasio je Kovačević.

Ukazao je na prednosti za poreske obveznike koji se odluče da "papirnu" komunikaciju s UIO zamijene elektronskom.

- Poreski obveznici će imati uštedu i vremena i novca. Svi oni koji i dalje svoje PDV i akcizne prijave dostavljaju putem pošte ili lično predaju u nadležni regionalni centar UIO, imaju poštanske troškove ili putovanje i gubitak vremena. Koristi koje će imati UIO odnose se također na smanjenje poštanskih troškova, tj. dostave papirnih prijava na adrese poreskih obveznika i racionalniju upotrebu ljudskih resursa, koji su korišteni za ručni unos i obradu poreskih prijava - precizirao je Kovačević.

Kovačević naglašava da je postupak elektronske registracije vrlo jednostavan i da je e-portal prilagođen svim poreskim obveznicima.

Podnošenje prijava elektronskim putem je samo prvi korak, koji je uvela UIO s ciljem poboljšanja poslovanja poreskih obveznika.

- Vrlo brzo se očekuje i elektronska usluga podnošenja zahtjeva za uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu indirektnih poreza, te mogućnost preuzimanja tog uvjerenja elektronskim putem. Poreski obveznici će imati potpuni uvid u svoju poresku karticu, te elektronski preuzimati obavještenja i mišljenja o primjeni zakonskih propisa. Osim ovoga, tokom godine bit će postepeno uvedene još neke funkcije koje će biti korisne poreskim obveznicima - naglasio je u razgovoru za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja UIO BiH za komunikacije i međunarodnu saradnju.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.