NavMenu

U Londonu postavljena "zelena klupa" koja upija smog

Izvor: Energetika.ba Petak, 23.03.2018. 09:43
Komentari
Podeli
London (Foto: QQ7/shutterstock.com)London
U Londonu je postavljena CityTree klupa koja služi i kao filter koji upija zagađenja iz zraka.

CityTree klupa radi uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje prirodno uklanjaju dušikov dioksid, prašinu i plinove iz zraka, a postavljene su ispred dućana s organskom hranom i popularnih kafića u Ulici Glasshouse koja se nalazi u blizini Piccadillyja (prometno londonsko raskrižje i popularno okupljalište).

Budući da je spojena na internet, prikazuje podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. U njoj se nalaze solarne ploče koje je opskrbljuju energijom i napravljena je od čvrstog materijala kako bi bila otporna na udarce vandala, prenose mediji.

Proizvedena je u njemačkoj tvrtki Green City Solutions. Iako nije velika, proizvođači tvrde da djeluje kao 275 pravih stabala. Može filtrirati do 265 t ugljičnog dioksida i drugih čestica godišnje.


Ove klupe nisu postavljene samo u Londonu nego i u gradovima kao što su Hong Kong, Amsterdam, Pariz i Oslo.

Cilj proizvođača je uvesti tehnologiju iz CityTreea u zgrade kako bi se mogla regulirati kvaliteta i temperatura zraka u velikim gradovima. Veliki gradovi se nadaju da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika.

Inače u Londonu je izmjerena najlošija kvaliteta zraka i u posljednje vrijeme stupanj zagađenosti je prešao granice koje je postavila EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.