NavMenu

Domaće firme već osjete udar globalne privredne krize: Ugroženo 50.000 radnih mjesta

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 01.12.2008. 09:05
Komentari
Podeli

Domaće firme koje rade takozvane lon poslove biće najizloženije udaru svjetske ekonomske krize, te bi u slučaju izostanka podrške vlasti u kratkom vremenu u BiH bez posla moglo ostati do 50.000 radnika.

Upozorio je na to Petar Milanović, magistar ekonomije i bivši predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, koji je istakao da lon poslovi (dorada proizvoda za inostrane poručioce) čine 52 odsto našeg izvoza, dok u Srbiji i Hrvatskoj iznose od 35 do 37 odsto. To pokazuje, kako ističe, u koliko se kritičnoj situaciji može naći privreda BiH ukoliko bi vlasti tu djelatnost prepustile isključivo tržišnoj utakmici.

"Vlasti zbog toga treba da prate čitav kooperantski lanac, od inostranih proizvodnih firmi i trgovačkih lanaca, kako naše firme ne bi u kratkom vremenu ostale bez posla, a zaposleni bez radnih mjesta", naglasio je Milanović.

Ekonomisti i privrednici napominju da sektor tekstila, kože i obuće ima najveće učešće u lon poslovima i da stoga zaslužuje posebnu pažnju. Ta privredna grana samo u RS zapošljava 12.000 radnika, mahom žena, gdje je čak četiri od pet komada odjeće i obuće napravljeno kroz lon posao za ino-partnera.

Aleksandra Bijelić, sekretar Udruženja tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije pri Privrednoj komori RS, kazala je da firme u tom sektoru zbog ranijih problema, koji su kulminirali sa svjetskom krizom, bilježe značajno smanjenje narudžbi, što je bez posla ostavilo oko 200 radnika.

"Narudžbe u ovom sektoru padaju još od početka godine, nekim preduzećima i do 40 odsto. Poslodavci procjenjuju da će se broj radnika u ovom sektoru, ukoliko vlasti ništa ne preduzmu, praktično prepoloviti", upozorava ona.

Kako bi se poslodavci u ova teška vremena rasteretili "socijalnih" troškova, u Privrednoj komori traže da Fond zdravstvenog osiguranja RS na sebe preuzme plaćanje naknada za radnice za vrijeme njihovog porodiljskog bolovanja.

Najveće posljedice pretrpjelo je preduzeće "Sanino" iz Dervente, jedan od najvećih izvoznika iz RS, koje je nedavno zbog nerentabilnosti bilo prinuđeno da ugasi pogon u Modriči, u kome je radilo 98 radnika. Radovan Pazurević, direktor "Sanina", potvrdio je da su im narudžbe od nekih kupaca prepolovljene.

"Za "Adidas" smo prošle godine u ovo vrijeme dnevno radili 3.700 pari gornjih dijelova kopački, a sada i ispod 2.000 pari", kazao je on.

Veliki inostrani proizvođači, ističe Pazurević, sve više usmjeravaju svoje poslove u druge zemlje, posebno u Rumuniju s obzirom da tamošnje lokalne zajednice ino-ulagačima besplatno daju lokaciju, dovedu kompletnu komunalnu infrastrukturu, te ih oslobode plaćanja poreza na petogodišnji period.

U fabrici obuće "Bema", koja u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu zapošljava 750 radnika, kažu da na tržištu vlada neizvjesnost pred ovomjesečne velike inostrane sajmove, na kojima se ugovaraju poslovi za predstojeću sezonu.

"Za sada nismo imali tolikih problema da bismo otpuštali radnike, iako trpimo udar nelojalne konkurencije uvozne kineske robe, kao i visokih bankarskih kamata na kredite", kaže Marinko Umićević, tehnički direktor "Beme".

U Vladi RS kažu da su komercijalnim banakama naložili da analiziraju svoje portfelje kako bi vidjeli koji privredni subjekti sarađuju sa kupcima iz EU.

"Banke na taj način prate kako se kreću količine poručene robe kako bi se pripremile da tim firmama olakšaju period prilagođavanja", kazao je Aleksandar Džombić, ministar finansija RS.

On, takođe, napominje da su Nacrtom budžeta RS za 2009. predvidjeli povećanje podsticajnih sredstava za izvoznike sa šest na deset miliona maraka, s tim da će se dio tih sredstava, kako otkriva, kroz novi pravilnik o subvencijama, u saradnji s Privrednom komorom RS, usmjeriti u niskoakumulativne grane.

"Time bismo ublažili stanje u firmama koje rade lon poslove i imaju veliki broj zaposlenih radnika", naglasio je Džombić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.