NavMenu

Banke u RS tokom 2017. aktivirale upola manje hipoteka - Zaplijenjene nekretnine vrijedne 9 mil KM

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 22.03.2018. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Banke u Republici Srpskoj aktivirale su prošle godine 57 hipoteka teških 9,26 mil KM, što je upola manje u odnosu na vrijednost nekretnina koje su oduzete godinu ranije zbog nevraćanja rata kredita.

Preliminarni izvještaji banaka pokazuju da je kompletno kreditiranje u prošloj godini bilo u usponu, a taj trend je bio i kod zajmova obezbijeđenih nekretninama. Ukupni krediti u bankarskom sektoru na kraju 2017. godine iznosili su 4,869 mlrd KM i veći su za oko 315 mil KM u odnosu na godinu ranije. Iznos zaduženja obezbijeđenih nekretninama istovremeno je porastao za 39,70 miliona na 1,885 mlrd KM.

Pravna lica i stanovništvo su imali mnogo manje problema s otplatom kredita koji su obezbijeđeni nekretninom u odnosu na godinu ranije kada su aktivirane 122 hipoteke zbog naplate 21 mil KM.

- Banke su u sektoru pravnih lica u 2017. godini aktivirane hipoteke za 41 korisnika kredita radi 8,8 mil KM potraživanja. U ovom sektoru godinu ranije aktivirano je 87 hipoteka vrijednih 20,6 mil KM - podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Kada je riječ o kreditima stanovnika, broj aktiviranih hipoteka smanjen je za 19.

- U sektoru fizičkih lica u 2017. godini aktivirane su hipoteke za 16 korisnika kredita zbog obezbjeđenja naplate 468.600 maraka. Banke su godinu ranije u ovom sektoru aktivirale 35 hipoteka radi naplate 602.000 maraka - kazali su u Agenciji za bankarstvo.


Ekonomisti ističu da je razlog za manje aktiviranih hipoteka taj što su banke postale rigorozne u odobravanju kredita.

- Banke se zbog toga okreću drugim poslovima i veliki višak slobodnog novca plasiraju putem kartica i na taj način više zarađuju sa manjim rizikom. Pored toga, veliki broj privrednika i građana, zbog nestabilne političke situacije, odlučuje da zaduženje odloži za neke bolje dane. Oni manje investiraju i samim tim manje rizikuju sa hipotekama. Takva je situacija i u preduzećima i kod građana - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i savjetovao svima koji to mogu da izbjegavaju zaduženje i obezbjeđenje kredita nekretninama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.