NavMenu

EBRD: Stopa rasta u BiH u 2018. biće 3%

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 22.03.2018. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
U BiH će u ovoj godini stopa rasta biti 3%, međutim, kada se zemlja poredi sa regionom i malo šire sa EU, ona značajno kaska, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prezentovanom u Sarajevu.

U ovom izvještaju se ističe da se region zapadnog Balkana još nije oporavio u potpunosti od finansijske krize iz 2008. godine, a trenutni rast BDP-a je nezadovoljavajući.

Brojke pokazuju da bi prema različtim scenarijima, zemlje zapadnog Balkana mogle dostići standarde EU u najboljem slučaju za 40 godina, srednjem za 60 ili u najgorem za 220 godina.

- Kao što ste vidjeli u prosjeku zemlje zapadnog Balkana stoje na jednoj polovini standarda u zemljama istočne Evrope, na jednoj trećini u odnosu na zemlje južne Evrope, koje su članice EU, i tek na jednoj četvrtini u odnosu na najbogatije zemlje EU, one u zapadnoj Evropi - rekao je ekonomista EBRD-a za zapadni Balkan Jakov Milatović.


Stručnjaci smatraju da BiH ima sve pretpostavke za rast i napredak, ali da je glavni krivac, kao i ranije, politika.

EBRD koji je jedan od najvećih investitora u regionu, ali i BiH, poručuje da će se rast desiti samo ukoliko se nastavi rad na reformama, a glavni pokretač tih procesa prema predstavljenim izvještajima je perspektiva članstva u EU.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.