Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.03.2018.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za ulaganje u medije i namjensku industriju strani ulog ograničen do 49% kapitala - Šta predviđa novi Zakon o stranim ulaganjima u RS?

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Krajem februara RS je dobila novi Zakon o stranim ulaganjima, u kojem su definisana prava, obaveze i status stranih ulagača, oblici stranih ulaganja, zatim organi nadležni za odobrenje inostranih investicija, kao i rad Savjeta za strane investitore Republike Srpske.

U novom zakonu jasno se navodi u kojim oblastima strani investitor može steći samo do 49% vlasništva u kapitalu, a to su proizvodnja oružja, municije, eksploziva za vojnu upotrebu, vojne opreme i medijski poslovi.

U novom zakonu rečeno je i to da Vlada Republike Srpske može donijeti odluku da ulog stranog ulagača kod ovih oblasti ne podliježe restrikciji, ukoliko je to dopušteno propisima kojima su uređene te oblasti. Termin medijski poslovi, inače, zamijenio je nekadašnji termin "javno informisanje".

- Ove oblasti se i po drugim zakonima smatraju naročito važnim, zbog bezbjednosnih razloga, u smislu onemogućavanja stranaca da imaju većinske udjele u društvima koji se bave ovim djelatnostima i na taj način kontrolišu takve privredne subjekte i njihovo poslovanje - objasnila je za eKapiju advokat Nataša Krejić iz Advokatske firme Sajić.

...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.