NavMenu

Ni mozak ne može bez vode

Izvor: RTRS Srijeda, 21.03.2018. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: Tim UR/shutterstock.com)
Glavobolja, problemi sa varenjem, smanjena koncentracija i radna sposobnost samo su neke od posljedica nedovoljnog unosa vode u organizam.

Nedostatak tečnosti koja pokreće čitav organizam, čisti toksine iz vitalnih organa i donosi hranljive materije do ćelija može da ostavi dugotrajne posljedice po zdravlje, zbog čegaje neophodno svakodnevno voditi računa o količini unosa najzdravije tečnosti.

Čak 80% mozga čini voda koja učestvuje u prenošenju nervnih impulsa. Dokazano je da gubitak vode u tijelu od samo 2% dovodi do smanjene koncentracije i usporenog razmišljanja. Simptomi teške dehidratacije mogu, takođe, da se odraze na mozak i dovedu do pojave konfuzije ili, u ekstremnim slučajevima, kome.

Povodom Svjetskog dana voda, 22. marta, upozorava se koliko je svakodnevni unos vode važan za zdravlje.

Dok nedovoljan unos dovodi do brojnih simptoma akutne dehidratacije, uzimanje vode u preporučenim količinama, od dva do tri litra dnevno, praktično nema nijedan neželjeni efekat na organizam.

U tijelu postoje fiziološki mehanizmi koji vodu rapoređuju, shodno količini koju smo unijeli. Na taj način, voda učestvuje u procesu varenja, transportu i eliminaciji štetnih materija, održavanju normalne tejlesne temperature, termoregulacije organizma, kao i krvnog pritiska.


Osim što će se nedostatak vode najprije prepoznati prema suvoći kože i usana, takođe može da ima dramatične posljedice u vidu oštećenja kardiovaskularnog sistema i rada bubrega. Takođe, svi metabolički procesi počivaju na dovoljnom unosu najzdravije tečnosti. Dovoljan unos vode ubrzaće metabolizam i predstavljati "gorivo" za sagorijevanje kalorija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.